abonneren

CeBIT: AMD introduceert Puma-platform

Gisteren was de 'paper launch' van het nieuwe Puma-platform van AMD. Puma gaat de concurrentie aan met Intel's Centrino; het is een notebookplatform dat gebaseerd is op een AMD Griffin-processor en de mobiele RS780M-chipset. Puma is AMD's eerste poging een compleet mobiel platform te introduceren.AMD kan niet langer toezien hoe Intel succesvol zijn Centrino-platform in de markt weet te verkopen. Puma is een poging om deze alleenheerschappij te doorbreken. De specificaties van het Puma-platform zijn in ieder geval in orde.
Er is een nieuwe Griffin-processor nodig, de RS780M-chipset en een wifi-adapter. Een discrete grafische kaart is optioneel, om partners meer ruimte te bieden. Intel verplicht zijn partners wel het gebruik van een grafische Intel-chipset.

AMD's Griffin zal verkocht worden als de Turion Ultra. De processor heeft twee processorkernen, maar de mogelijkheden voor een quadcore Turion Ultra worden onderzocht. De processor heeft 1 MB aan L2-cache en kan overweg met ddr2-667 en ddr2-800. De processor communiceert met de overige componenten via een HyperTransport 3-bus.

Drie onafhankelijke power planes moeten het energieverbruik binnen de perken houden. Twee planes gaat naar de processorcores, de overgebleven power plane naar de northbridge. Elke core kan op zijn eigen frequentie draaien, onafhankelijk van de ander.

De RS780M bevat een geïntegreerde grafische DirectX 10-controller die vier- tot vijfmaal zo snel is als Intel's X3100-chipset. Hdmi, hdcp, audio en de universal video decoder worden ondersteund. Ook is het technisch gezien mogelijk twee displays aan te sturen, al hoeven fabrikanten hier geen gebruik van te maken. Hetzelfde geldt voor DisplayPort.

Voor fabrikanten die gebruik maken van een discrete grafische kaart is er de PowerXpress-technolgie. Deze kan tijdens gebruik switchen tussen geïntegreerde graphics en grafische kaart, zodat tijdens 2d-gebruik de grafische kaart kan worden uitgeschakeld. Dit heeft een zeer positief effect op de accuduur. De gebruiker zal van dit overschakelen niets merken, claimt AMD.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie