abonneren

CeBIT 2008: Mekka voor datadieven

Volgens G DATA kan ‘s werelds grootste computerbeurs wel eens het walhalla voor datadieven worden. Op geen enkele beurs zijn er zoveel laptops en onbeveiligde WLAN's bij elkaar te vinden. G DATA adviseert daarom alle bezoekers en standhouders van de CeBIT om vóór aanvang van de beurs de beveiliging van hun draagbare Pc's goed te controleren. Een van de meest effectieve trucs van dataspionnen is om hun computers aan te prijzen als gratis WLAN hotspots en vervolgens, als tussenpersoon, al het dataverkeer van het slachtoffer te onderscheppen.

Laptops vormen een lucratief doelwit voor vingervlugge cybercriminelen, omdat deze klantenlijsten, berekeningen of toegangsgegevens voor bedrijfsnetwerken kunnen bevatten, om nog maar te zwijgen van de persoonlijke gegevens van de gebruiker zelf. Mobiele kantoren bieden echter vaak onvoldoende beveiliging tegen aanvallen. Dit wordt veelal veroorzaakt door verouderde definitiebestanden, omdat laptops uitsluitend in bedrijfsnetwerken zijn beveiligd. Buiten de grenzen van het netwerk is er nauwelijks sprake van enige beveiliging.

Laptopbezitters gebruiken om kostentechnische redenen vaak liever onbeveiligde WLAN's. Van dit gegeven zullen datadieven op de CeBIT 2008 ongetwijfeld gretig gebruikmaken.

Ralf Benzmüller, Hoofd van G DATA Security Labs: "Criminelen zullen op de CeBIT verschillende trucs gebruiken om te proberen op grote schaal onbeveiligde computers te infiltreren met speciale malware en op die manier toegang te krijgen tot zakelijke gegevens en bedrijfsgegevens. Op beurzen doen dieven zich vaak voor als gratis WLAN hotspots. Zonder dat de slachtoffers het merken - zij zijn immers maar al te graag uit op een vermeend koopje - wordt al het dataverkeer onderschept of dringt malware de computer binnen. We kunnen daarom de bezoekers van CeBIT niets anders adviseren dan geen gebruik te maken van onbeveiligde WLAN's. Gebruik van krachtige, up-to-date internetbeveiligingssoftware met een geïntegreerde firewall is van vitaal belang, speciaal voor de reizende zakenman of -vrouw."

Drie tips voor bezoekers van CeBIT
1. Gebruik geen onbeveiligde WLAN's. Indien u tijdens de CeBIT uw eigen laptop gebruikt op WLAN hotspots of hotelnetwerken, dient u te beschikken over internetbeveiligingssoftware met een krachtige firewall.
2. Versleutel uw persoonlijke gegevens en bedrijfsinformatie op uw laptop. Op die manier is deze informatie beveiligd tegen ongeautoriseerde toegang, zelfs indien uw laptop wordt gestolen.
3. Maak regelmatig back-ups van uw gegevens om eventuele schade voor uzelf en uw bedrijf tot het uiterste te beperken ingeval u uw laptop kwijtraakt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie