}
abonneren

Cebit 2007: Intel's geïntegreerde geheugencontroller

Volgens de mannen van The Inquirer gaat Intel toch een geïntegreerde geheugencontroller aan toekomstige processoren toevoegen.
Deze techniek wordt al gebruikt door AMD en biedt duidelijke voordelen boven het integreren van de geheugencontroller in de northbridge.

Bij de huidige Intel-architectuur vormt de frontside bus een duidelijke bottleneck voor toegang tot het geheugen, aangezien alle aanvragen en dataverkeer via deze frontside bus moet verlopen. AMD heeft de geheugencontroller in de cpu geïntegreerd, wat tot een veel snellere werking leidt. Inmiddels lijkt het erop dat Intel in hun highend-producten ook voor deze aanpak gaat kiezen: er is bevestigd dat Stoutland en Thurley (beiden serveroplossingen) voorzien gaan worden van een geïntegreerde geheugencontroller.

Voor de gewone desktopprocessoren is er nog niet veel bekend, maar de kans lijkt groot dat de Extreme Edition-processoren ook een geïntegreerde geheugencontroller krijgen. Dat zou een goede mogelijkheid zijn voor Intel om deze processoren duidelijk van hun niet-XE-broertjes te onderscheiden.

Mocht de geïntegreerde geheugencontroller aanslaan, dan is het niet ondenkbaar dat in de toekomst alle Intel-cpu's voorzien worden -- ook de mid- en lowend-oplossingen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI