abonneren

Canadese muziekindustrie wil verplichte p2p-belasting

De muziekindustrie heeft een nieuw plan bedacht om door piraterij gederfde winst vergoed te zien: iedereen moet een p2p-belasting gaan betalen.Een belastingheffing op (onbeschreven) media is niet nieuw; in Nederland dragen we al sinds het cassettebandje een deel van de verkoopprijs af aan auteursrechtorganisaties. In Canada geldt een soortgelijk systeem. Volgens de Canadian Private Copying Collective heeft de organisatie al meer dan $160 miljoen uitgekeerd aan 100.000 songwriters, artiesten, publishers en platenlabels.
Veel kleine bands zijn zelfs afhankelijk van de vergoedingen van de CPCC.

Nu fysieke media steeds minder populair worden wil de CPCC ook inkomsten terugzien uit downloads. Volgens de CPCC kan dit alleen op eerlijke wijze als de overheid de bestaande belasting verhoogt om de illegale muziekpiraterij te dekken. Op zich geen raar idee, maar als we in ons achterhoofd houden dat de muziekindustrie claimt miljarden te verliezen aan illegale downloads, dan zou een dergelijke belasting exorbitant hoog worden.

De kans dat de regering akkoord gaat met het plan lijkt klein, maar de CPCC is hoe dan ook van plan het voorstel bij de regering in te dienen.

The Inquirer

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: