abonneren

Camera op eBay bevat informatie Geheime Dienst

Voor iets meer dan 25 euro tikte een 28-jarige Brit op eBay een aardige Nikon Coolpix op de kop. Maar toen hij na zijn vakantie de foto's overzette naar zijn pc, kwam hij ineens allerlei kiekjes tegen die hij zelf niet gemaakt had. Behalve foto's van raketwerpers en raketten stonden er ook andere bestanden in het geheugen die hem met zijn oren deden klapperen: prints van vingerafdrukken, lijsten met namen en dossiers over mogelijke terroristen.
In een document met de veelzeggende titel 'top secret' stond bovendien uitgebreid beschreven hoe het versleutelde computersysteem van het hoofdkwartier van M16, de Britse geheime dienst, werkte.

De jongen ging met zijn vondst naar het politiebureau, waar de agenten in eerste instantie dachten dat hij hen in de maling wilde nemen. Toen hij hen wist te overtuigen, ging het snel: binnen een paar dagen stond een speciale anti-terrorisme-eenheid bij hem op de stoep. Zowel het fototoestel als zijn computer werden in beslag genomen. Van M16 mocht hij voor 1500 euro nieuwe apparatuur uitzoeken.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: