abonneren

Buma/Stemra: internetheffing voor legale filesharing

Buma/Stemra heeft een voorstel gedaan waarbij consumenten een bedrag tussen de € 5 en € 10 aan hun serviceprovider betalen. In ruil daarvoor wordt filesharing gelegaliseerd, zij het gecontroleerd. De heffing moet terecht komen bij auteursrechthebbenden.Buma/Stemra zou filesharing het lieft uit de illegaliteit halen.
Het invoeren van een internetheffing zou een einde kunnen betekenen aan de juridische schemerzône waar filesharing zich in bevindt en tegelijkertijd inkomen opleveren voor auteursrechthebbenden. Overigens heeft Buma/Stemra het nadrukkelijk over muziek; over films, software en ebooks rept de organisatie met geen woord.

De heffing zou vrijwillig betaald kunnen worden door de consument en is alleen bedoeld voor particulier gebruik. Serviceproviders moeten het gedrag van hun abonnees doorgeven, zodat de vergoeding voor artiesten correct berekend kan worden. Dit doorgeven mag anoniem gebeuren. Buma/Stemra laat zich niet uit over hoe dit gedrag gecontroleerd moet worden. In principe is het alleen met omstreden technieken als deep packet inspection mogelijk.

Het plan ligt inmiddels bij de Kamercommissie Auteursrecht, die in eerste instantie positief gereageerd heeft. De commissie denkt dat een oplossing in ieder geval niet vanuit de politiek moet worden aangedragen, maar vanuit de markt. Ook XS4ALL staat niet negatief tegenover het voorstel, omdat er voor het eerst gesproken wordt over een samenwerking tussen verschillende partijen.

Webwereld

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: