abonneren

Broncode Google Chrome OS openbaar; nog geen beta

Google hield vanavond in Amerika een persbijeenkomst, die via internet ook door Nederlandse journalisten gevolgd kon worden. Op internet gonsde het voorafgaand aan de bijeenkomst dat vanavond de bèta van Google Chrome OS zou worden gelanceerd, maar dat bleek niet het geval. Belangrijkste mededeling was vooral dat Google vandaag de broncode van het OS heeft gepubliceerd.
Daarnaast werd een uitgebreide demonstratie gegeven van de werking van het nieuwe besturingssysteem.

Hoewel de eerste apparaten die met Google Chrome OS zijn uitgerust pas eind 2010 op de markt komen, heeft Google nu al de broncode openbaar gemaakt om technologiepartners, de open source-gemeenschap en externe ontwikkelaars de gelegenheid te bieden bij te dragen aan de ontwikkeling van het besturingssysteem.

Uiteraard werd er op de bijeenkomst ook uitgebreid stilgestaan bij de werking van Chrome OS. Het is ontworpen als snel en lichtgewicht besturingssysteem, dat ervoor moet zorgen dat de computer qua snelheid meer wegheeft van een televisie dan van een traditionele computer. Oftewel: aanzetten en binnen een paar seconden aan de slag gaan. Een netbook dat tijdens de demonstratie werd gebruikt, was gebruiksklaar binnen een - indrukwekkende - zeven seconden.

Het besturingssysteem is - maar dat is niet meer dan logisch - gebaseerd op Google Chrome. Voor het OS worden dezelfde uitgangspunten gebruikt als bij de browser: speed, simplicity en security - oftewel snelheid, eenvoud en veiligheid.

Snelheid noemden we net al even. Wat eenvoud betreft zit dat hem in een aantal zaken. Zo voert Google Chrome OS toepassingen volledig op internet uit. Dit houdt in dat het bewerken van documenten, het maken van PDF-bestanden, het bekijken van afbeeldingen enzovoort allemaal op internet plaatsvindt. Gebruikers van het besturingssysteem hoeven niets te downloaden en geen updates te installeren om op internet te kunnen werken en spelen. Google zorgt ervoor dat het systeem altijd up-to-date is; gebruikers hoeven dat zelf niet meer in de gaten te houden. Daarnaast zal de interface voor de meeste mensen geen enkel probleem opleveren, omdat deze er eigenlijk precies zo uitziet als een browser - en dat is waar praktisch iedereen tegenwoordig mee uit de voeten kan.

Het automatisch up-to-date houden draagt al bij aan veiligheid, maar belangrijker is nog dat, omdat alle programma's in Google Chrome OS op het internet draaien, iedere tab - en die staan weer voor afzonderlijke applicaties - binnen een afzonderlijke security sandbox draaien. Hierdoor is het moeilijker voor virussen en malware om computers te besmetten. Mocht tijdens het opstarten, door Google verified boot genoemd omdat met cryptografische signatures gecheckt wordt of alles in orde is met het systeem, toch iets opduiken dat niet klopt, dan wordt er automatisch een reboot uitgevoerd. Het systeem repareert dus als het ware zichzelf. Ook belangrijk voor de veiligheid is, dat de root-partitie read only is; er kan dus niets (lees: geen malware) op weggeschreven worden. Bovendien wordt alle data op de user-partitie altijd versleuteld. Uitgebreide achtergrondinformatie over de veiligheidsmaatregelen van Google Chrome OS kunt u hier lezen.

Google stelt wel een aantal hardware-eisen aan apparaten waarop het besturingssysteem gaat draaien. Zo wordt alleen solid state ondersteund en hangt Google ook sterk aan de beschikbaarheid van een full size toetsenbord in de apparaten. Tijdens de presentatie werd meermalen aangegeven dat er vooral netbooks met Google Chrome OS op de markt zullen gaan komen. Over prijzen kon niets gezegd worden, hoewel Sundar Pichai, de vice-president Product Management, zei ervan uit te gaan dat de apparaten qua prijsniveau niet veel zullen verschillen van de huidige generatie netbooks.

Op YouTube staat een filmpje dat de werking van Chrome OS uitlegt. Klik voor het filmpje hier.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie