abonneren

Britse regering wil betere zelfregulering YouTube

Een invloedrijke groep binnen de Britse regering wil dat de videodienst YouTube beter de gebruikers gaat beschermen tegen de "donkere kant" van het internet, zoals beelden van kindermisbruik, pesten en seks.Het Cultuur, Media en Sport Comité van het Britse Parlement vindt dat webdiensten die filmpjes en foto's aanbieden beter ervoor moeten zorgen dat gebruikers beschermd worden tegen materiaal die ze aanstootgevend kunnen vinden.
Wanneer een videodienst geuploade filmpjes niet goed controleert dan kunnen gebruikers ongemerkt porno en andere weerzinwekkende filmpjes op de site plaatsen. Het comité kaart de kwestie aan nadat er op YouTube een filmpje was te zien van een groepsverkrachting. Het filmpje werd 600 keer bekeken voordat YouTube het verwijderde.

Volgens YouTube is het ondoenlijk om alle filmpjes die geupload worden te controleren. Elke minuut wordt er 10 uur aan beeldmateriaal naar de videodienst geupload. De Britse parlementsleden waren het oneens met dit argument van YouTube omdat er al videodiensten zijn - zoals MySpace - die wel alle geuploade filmpjes eerst controleren voordat ze op de site te zien zijn.

Volgens Google hoeven bedrijven ook niet alle telefoongesprekken of e-mailberichten van gebruikers te controleren. Het comité vindt dat e-mail en telefoongesprekken privé zijn terwijl een filmpje op YouTube openbaar is. Wanneer YouTube extra persoon zou aannemen dan is het mogelijk om alle geuploade filmpjes te controleren voordat ze door alle gebruikers zijn te zien.

Het comité wil niet dat er extra regelgeving komt die videodiensten verplicht om alles te controleren, maar dat de online videodiensten zichzelf beter gaan reguleren. Elke videodienst heeft de morele plicht om zijn gebruikers te beschermen tegen aanstootgevend materiaal.

Volgens YouTube wordt ongeveer de helft van alle foute filmpjes binnen een half uur door gebruikers gemarkeerd als ongepast en de meeste binnen een uur.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: