abonneren

BREIN eist verbod usenetdienst FTD

Stichting Brein eist dat de usenetdienst FTD haar activiteiten staakt. Gebeurt dit niet, dan eist de voorvechter van intellectueel eigendomsrecht een dwangsom van 50.000 euro per dag. Ook wil Brein een nader te bepalen schadevergoeding en volledige vergoeding van de proceskosten. Volgens Brein maakt FTD illegaal aangeboden content mede openbaar; in elk geval organiseert en bevordert FTD dit. De stichting noemt het merendeel van de bestanden waar FTD toegang toe biedt, illegaal.

BREIN sommeerde FTD eerder dit jaar deze activiteiten te stoppen en nodigde FTD uit voor een gesprek. Ook verzocht het FTD maatregelen te nemen om structureel gebruik van illegale content te voorkomen. FTD paste dat aan door onder andere haar automatische verwijzingen (de zogenaamde NZB-links) te vervangen door een copy-paste methode.
FTD stelt nu dat haar activiteiten rechtmatig zijn en geen inbreuk maken noch inbreuk faciliteren omdat haar klanten zich voornamelijk bezighouden met downloaden. BREIN heeft nu haar antwoord daarop met een tegeneis ingediend.
Usenet is een internetprotocol waarop oorspronkelijk slechts tekst werd uitgewisseld. Dit werd echter ook gebruikt om beeld en geluid in tekstbestanden om te zetten om op die manier film-, games- en muziekbestanden uit te wisselen. Brein vindt dat de zakenmodellen die ermee gebouwd worden misbruikt worden en er structureel illegale content wordt uitgewisseld. En dat de beheerder maatregelen nemen om zulk misbruik te voorkomen.
Brein-directeur Tim Kuik stelt dat FTD wist dat haar maatregelen niets zouden uitmaken. En dat dit nu ook blijkt. "FTD verdient haar geld met een systeem dat bestaat bij de gratie van het enorme illegale aanbod van content op het Usenet. FTD zet met haar 'downloaden mag' redenering de wereld op zijn kop"

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord