abonneren

Brein achter Bitcoin gevonden

Het tijdschrift Newsweek heeft de identiteit van de mysterieuze oprichter van Bitcoin onthuld. Lange tijd wist niemand wie Satoshi Nakamoto was, en dacht men dat de naam een pseudoniem was. Het blijkt echter de echte naam van de 64-jarige oprichter te zijn, die in Californië woont.

Het blad is maandenlang bezig geweest de identiteit van de cryptograaf te achterhalen. Nakamoto verdween in 2011 zo plotseling uit de Bitcoin-community als hij er verscheen. De inmiddels 64-jarige man schreef in 2008 een paper waarin hij de Bitcoin voorstelde. Sindsdien is er altijd onduidelijkheid geweest over de identiteit van de oprichter, die niemand scheen te kennen.

Mysterieuze man

Toch is er altijd hevig gespeculeerd over wie de oprichter van de digitale munteenheid precies was. Zijn schrijfstijl werd geanalyseerd en zijn paper werd vergeleken met blogposts, zijn online identiteit werd gezocht, maar allemaal tevergeefs. In 2011 stopte Nakamoto plotseling met het posten op Bitcoin-fora en -chats, en werd er niets meer van hem vernomen.

Nakamoto wil jammer genoeg niets kwijt over zijn betrokkenheid bij Bitcoin. "Ik ben niet meer bij het project betrokken. Dat doen andere mensen nu," is het enige dat hij wil vertellen.

Sober bestaan

De man leeft tegenwoordig in een sober huis in Califonië. Volgens Newsweek, dat ook met zijn vrienden en familie sprak, heeft Nakamoto al sinds 2001 geen werk meer. Zijn familie wist niks over zijn betrokkenheid bij Bitcoin.

Wat Nakamoto met zijn geld doet, is niet bekend. De oprichter heeft voor vele miljoenen euro's aan Bitcoin, maar het is niet bekend of hij die ooit voor geld heeft ingewisseld of dat hij alles inmiddels is kwijtgeraakt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: