abonneren

Breedbandsnelheid in praktijk lager dan geadverteerd

De Nederlandse breedbandabonnee krijgt slechts zo'n 60 procent van de snelheden waarmee geadverteerd wordt. De gemiddelde downloadsnelheid in Nederland ligt op 8,98 Mbps. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Telecompaper en iPing Research. De gemiddeld geadverteerde snelheid komt neer op 14,9 Mbps.Het gemiddelde van 8,98 Mbps betekent een behoorlijke stijging ten opzichte van eerdere onderzoeken van Telecompaper. In december 2008 lag het gemiddelde nog op 4,95 Mbps, terwijl dit in november 2006 nog 2,8 Mbps was.
Een verklaring voor de grote stijging is dat er voor de eerste keer ook FTTH-aansluitingen zijn meegenomen. Een tweede verklaring ligt in de nieuwe kabelproducten, waarbij veel grotere snelheden worden aangeboden.

De hoogste gemiddelde downloadsnelheid werd met 40 Mbps gerealiseerd door glasvezel. Kabel zet daar 14,43 Mbps tegenover en DSL biedt gemiddeld 5,81 Mbps. De verschillen tussen glasvezel en kabel enerzijds en DSL anderzijds zijn groot. Glas en kabel bieden de hoogste gemiddelde performance ratio, waarbij ze respectievelijk 62 en 65 procent van de gemiddelde snelheid afgeven. DSL biedt 55 procent van de geadverteerde snelheid. 40 Procent van de kabelklanten neemt een abonnement af van 24 Mbps of hoger. Qua uploadsnelheden kan gezegd worden dat glas nergens minder dan 2 Mbps aanbiedt, 90 procent van de kabelklanten ook boven de 2 Mbps zit en dat DSL-klanten nergens meer kunnen krijgen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: