abonneren

Brandbrief radioportals om Buma/Stemra-tarieven

Nederlandse radioportals hebben een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer om een halt toe te roepen aan de nieuwe regels van Buma/Stemra. Als gevolg van die nieuwe regels zou het plaatsen van YouTube-filmpjes voortaan geld kosten en zouden radioportals fors betalen voor het embedded linken naar radiostations.In de brandbrief stellen de radioportals dat de nieuwe regels van Buma/Stemra principieel onjuist zijn, omdat embedden een vorm van hyperlinken is. Invoering van de regels zou leiden tot rechtsongelijkheid, chaos en willekeur, omdat volledige handhaving onmogelijk is.
De huidige situatie op internet biedt volgens hen een win-win situatie voor zowel artiesten als gebruikers en nieuwe tarieven zijn daarom onnodig. "Artiesten kiezen massaal voor gratis promotie via YouTube", aldus de radioportals, "en radiostations kiezen massaal voor promotie op radioportals".

De radioportals, waaronder Nederland.fm, Radiofm.nl, Allradio.nl, Luister.fm en Kabelradio.nl, gaan in hun brief uitgebreid in op de principiële, technische en praktische kant van de kwestie. Zij doen een pleidooi aan de politiek om het initiatief Creative Commons, dat auteursrechten op een moderne manier handhaaft, een kans te geven. Met de publieke commotie die nu ontstaat hopen de radioportals op politieke steun voor henzelf en voor iedereen die wel eens een YouTube-filmpje plaatst.

Bent u het ook niet eens met de plannen van Buma/Stemra? Klik dan hier om uw protest kenbaar te maken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie