abonneren

Brabantse uitvinder beschermt kabels met... aardappel!

Je kunt om kabels weg te werken natuurlijk een saai wit kunststof kabelgootje gebruiken. Maar het kan - en móet - eigenlijk anders, vindt Bas Luiting. Zijn bedrijf Connex Cablemanagement zet in op milieuvriendelijk. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met gerecycled kunststof, maar ook met bioplastic, materiaal gemaakt uit bijvoorbeeld aardappelschillen. Een naam voor de nieuwste kabelgoot was dan ook snel bedacht: de ChipChain! Behalve uit aardappelschillen is de ChipChain ook gemaakt uit aardappelzetmeel en maïsmeel.
Het is dus volledig afbreekbaar materiaal dat aan het einde van de levenscyclus weer teruggeven wordt aan de biologische kringloop. Afval wordt weer grondstof en blijft eindeloos bruikbaar.

Bijzonder is dat Luiting ook een ecologische manier heeft gevonden om de kabelgootjes kleur te geven. Dat gebeurt met natuurlijke kleurstoffen. "Bieten voor rood, spinazie voor groen en koolstof voor zwart. Geel kan ook, maar dat is wel wat duurder: daar gebruiken we namelijk saffraan voor."

De ChipChains liggen (nog) niet in de doe-het-zelfwinkel; Connex Cablemanagement richt zich vooral op bedrijven en projecten. Luiting hoopt dat de nieuwe kabelgoot bedrijven ertoe aanzet om meer te gaan nadenken over duurzame innovatie. "Ecodesign is niet duurder dan traditionele kunststof-onderdelen, dus daar kan het niet aan liggen!"

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord