Bouw je eigen Flightradar24 receiver met Raspberry Pi

Met Flightradar24 kun je online bijna alle vliegtuigen wereldwijd spotten. De informatie is voor een deel afhankelijk van vrijwilligers, die met hun eigen ontvanger vliegtuigsignalen uit de lucht plukken en doorgeven. Meedoen? Bouw dan je eigen Flightradar24 receiver met behulp van een Raspberry Pi.

Voor het zelf bouwen van een ontvanger voor Flightradar24 heb je niet veel nodig. Met onze zelfgebouwde ontvanger zijn we straks in staat vluchten te volgen op maximaal 300 à 650 kilometer afstand. De gegevens worden continu geüpload naar de servers van Flightradar24 en daar verwerkt. Een dienst zoals Flightradar24 is afhankelijk van de data die het van gebruikers ontvangt.

Iedereen die een ontvanger bouwt en de informatie deelt met Flightradar24, krijgt als dank een gratis Business-abonnement. Dit abonnement, waarvoor normaal gesproken jaarlijks circa 500 euro wordt gerekend, geeft toegang tot alle functies en informatie die Flightradar24 verzamelt. Belangrijk voordeel is dat je Flightradar24 voortaan op vier apparaten tegelijkertijd kunt uitvoeren.

Raspberry Pi en antenne kopen

De boodschappenlijst bestaat uit een aantal componenten. Allereerst zorgen we voor een Raspberry Pi-bordje. Dat kan het nieuwste model zijn (Raspberry Pi 3 B+), maar de software van Flightradar24 is geschikt voor alle Raspberry Pi-modellen. Wellicht heb je nog een Raspberry Pi liggen, die je hiervoor prima kunt inzetten. Wij kiezen voor een starterkit met een Raspberry Pi 3 B+. In zo’n set wordt een geheugenkaart, behuizing en voeding alvast meegeleverd.

Een leverancier die een dergelijke kit levert is SOS Solutions. Reken op een investering van circa 65 euro. Verder heb je een lege micro-sd-kaart met een minimale capaciteit van 4 GB nodig. Hierop installeren we straks de Raspberry Pi-software. Bij de eerdergenoemde starterkit is zo’n kaartje al inbegrepen.

Flightradar24 receiver

© PXimport

Om de signalen uit de lucht te plukken, heb je een ADS-B-radio-ontvanger nodig, in de vorm van een usb-dongel. Ook een antenne mag uiteraard niet ontbreken. De antenne speelt een belangrijke rol bij Flightradar24. Deze bepaalt immers hoeveel vliegtuigen worden opgemerkt. Voor de radio-ontvanger kiezen we voor de NooElec NESDR Mini 2+. Deze wordt bijvoorbeeld geleverd door Antratek voor circa 30 euro. Bij deze set krijg je een antenne bijgeleverd.

Niet alleen het antennetype, maar ook de plaatsing speelt een belangrijke rol. De beste locatie is op het hoogste punt van je woning, met vanuit de antenne zicht rondom. Naastgelegen gebouwen zullen het signaal onderbreken, dus vrij zicht geeft verreweg de beste resultaten.

Flightradar24 op Raspberry Pi installeren

De makers van Flightradar24 hebben een pakket samengesteld waarmee je in één keer de benodigde software op je Raspberry Pi plaatst. Het zip-bestand is ongeveer 530 MB groot en hier te downloaden. Sla het bestand op in een aparte map (bijvoorbeeld Raspberry Pi). Omdat het installatiebestand is ingepakt, pak je het na het downloaden eerst uit.

We gaan de bestanden van Flightradar24 naar de micro-sd-kaart kopiëren. Plaats de lege geheugenkaart in een micro-sd-kaartlezer aangesloten op je pc. Voor het correct kopiëren van de bestanden naar de geheugenkaart, maken we gebruik van het gratis Etcher.

Etcher bestaat uit drie stappen. Open het programma en klik op de knop Select image. Blader naar de map met de gedownloade bestanden. Klik hierna op de tweede knop: Select drive. Wijs de geheugenkaart aan. Let hierbij goed op da je de geheugenkaart selecteert en niet per ongeluk een andere partitie of schijfstation. Tot slot klik je op de knop Flash. Wacht totdat de melding verschijnt dat het flashen van de kaart is afgerond.

Antenne aansluiten

Zorg dat je de geheugenkaart netjes verwijdert uit de kaartlezer: klik met de rechtermuisknop in de taakbalk van Windows (bij de klok) op het pictogram van de usb-kaart en kies Uitwerpen. Vervolgens plaats je de geheugenkaart in de Raspberry Pi.

Sluit hierna de ADS-B-usb-ontvanger aan op de antenne en sluit de usb-stick aan op de Raspberry Pi. Hierna koppel je de netwerkkabel aan de Raspberry Pi en sluit je de voeding aan. De Raspberry Pi start direct op. Dit kun je controleren aan de hand van de leds: deze lichten rood en groen-knipperend op.

Flightradar24 receiver

© PXimport

Hoe hoger de antenne, hoe beter de ontvangst. Bovendien is het verstandig om de kabel naar de antenne zo kort mogelijk te houden. Hoe langer de kabel, des te meer de signaalsterke afneemt. Houd de kabel in elk geval korter dan tien meter. Het is dus prettig als je de Raspberry Pi dicht bij de antenne plaatst.

Zorg er ook voor dat je de antenne buiten plaatst. Achter een raam nemen de signalen aanzienlijk af. Zelf heeft Flightradar24 een document beschikbaar met advies bij de plaatsing van een antenne.

Registreren en testen

Om de ontvanger daadwerkelijk te gebruiken en gegevens te laten sturen naar het Flightradar24-netwerk, is het nodig om de ontvanger te registreren. Wacht enige tijd (ca. drie minuten) totdat de ontvanger volledig is opgestart. Open hierna een browservenster op een computer die zich in hetzelfde thuisnetwerk bevindt als de nieuwe Raspberry Pi.

Volg dan deze activeringslink. In een overzicht verschijnt een lijst met nieuwe ontvangers. Klik op Activate: de ontvanger wordt geregistreerd in het netwerk. Zorg er in elk geval voor dat je de ontvanger binnen drie dagen na installatie activeert: na drie dagen wordt de tijdelijke registratie door Flightradar24 verwijderd.

Nu ben je klaar om vliegen te spotten. Welke mogelijkheden je hiertoe hebt, bespreken we in een volgend artikel.

Tekst: Dennis Gandasoebrata

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten