abonneren

Botnet verspreidt 26 miljoen spammails per minuut

Beveiliger Symantec heeft de bijna voorbije maand januari onder de loep gelegd. Qua malware geen maand om vrolijk van te worden...Zo werden er per dag gemiddeld 1.208 nieuwe websites ontdekt die malware en andere potentieel ongewenste programma's zoals spyware en adware verspreiden. Dit is 6,2% meer dan in december 2008.

Daarnaast is het spamniveau met 4,9% gestegen sinds december 2008, tot 74,6%. Dit is bijna evenveel als het niveau vóór internetserviceprovider McColo in november 2008 offline werd gehaald. Van de tien belangrijkste botnets die spam verspreiden, was Mega-D (Ozdoc) in januari het meest productief, met meer dan 26 miljoen spam e-mails per minuut(!). Cutwail (Pandex) blijft het grootste botnet, met deze maand meer dan een miljoen actieve IP's.

In het lijstje van de tien meest actieve botnets die het spamniveau doen stijgen zitten enkele nieuwkomers, zoals Xarvester, Donbot en Waledac. De laatste, die zich inmiddels ook via een Valentijns-variant verspreidt wordt beschouwd als de volgende generatie van de beruchte botnet Storm (Peacomm).

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie