Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Boetes voor KPN en Vodafone om schenden netneutraliteit

Telecomproviders KPN en Vodafone krijgen van de ACM een boete opgelegd vanwege het schenden van de netneutraliteit. KPN blokkeerde bijvoorbeeld bepaalde internetdiensten en dat is volgens de Nederlandse wet niet toegestaan.

In de wet netneutraliteit staat onder meer dat internetproviders niet zijn toegestaan om bepaalde internetdiensten te blokkeren. De netneutraliteit garandeert dat gebruikers iedere dienst zonder belemmering mogen gebruiken.

KPN blokkeerde onder meer internetbellen via haar wifi-hotspots. Klanten met een abonnement bij deze provider mogen gratis gebruik maken van deze hotspots. Deze blokkering is KPN echter duur komen te staan, het bedrijf heeft namelijk een boete van 250.000 euro ontvangen voor het blokkeren van deze en andere diensten.

Voor Vodafone geldt een lagere boete: 200.000 euro. Deze provider blokkeerde geen diensten, maar bood een extra abonnementsvorm aan waarbij gebruikers naar betaalzender HBO kunnen kijken, zonder dat dit ten koste gaat van de verbruikte databundel. Omdat consumenten via een dergelijke constructie worden gestuurd in het gebruik van hun internetverbinding, krijgt Vodafone deze boete opgelegd van de Autoriteit Consument & Markt.

Nederlandse Spoorwegen

Gebruikers die willen internetten in de trein lopen ook vaak tegen beperkingen aan. De Nederlandse Spoorwegen blokkeerde ook bepaalde websites, zoals porno-sites, YouTube en Spotify. Dat mocht volgens de ACM echter wel, omdat met het blokkeren van bepaalde (streaming)diensten de kwaliteit van de internetverbinding kan worden gegarandeerd.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Netneutraliteit

Nieuws headlines

donderdag 30 november

donderdag 09 november

Laatste reactie