abonneren

Blu-ray disc met dubbele opslagcapaciteit

Als het aan Sony en Panasonic ligt komt er een nieuwe aanvulling op de blu-ray disc-standaard, die een verdubbeling van de opslagcapaciteit mogelijk maakt van 33,4 GB naar 66,8 GB.Sony en Panasonic hebben hiertoe een voorstel ingediend bij de blu-ray-associatie, het samenwerkingsverband van bedrijven achter de blu-ray disc die de standaard beheren.

Sony en Panasonic bereiken de capaciteitsverdubbeling door de dichtheid van de opnamen te verhogen tot 33,4 GB per laag. De nieuwe technologie maakt het mogelijk van de bestaande blu-ray optiek gebruik te blijven maken: een violet-blauwe laserdiode met een 405nm golflengte en de zelfde lens. De rekenkracht die nodig wordt om de schijven volgens de nieuwe standaard te lezen is nogal groot. Sony hoopt dat recente en komende hardware in staat zullen zijn om de benodigde berekeningen in real-time te maken. Zo niet dan zullen bestaande blu-ray-spelers incompatibel worden met de nieuwe media.

Tot nu toe ging de blu-ray associatie (DBA) er vanuit dat de maximale capaciteit van het blu-ray medium tot 50 GB beperkt zou blijven. Ze gaan er daarbij vanuit dat 50 GB de komende jaren genoeg is om films op te slaan. Of de DBA het nieuwe voorstel zal accepteren zullen we moeten afwachten.

Via: Xbitlabs 

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: