abonneren

Bloggers in actie tegen persbureau AP

Veel websites maken gebruik van artikelen van het persbureau Associated Pers (AP). AP is bang dat zijn positie ondermijnt wordt door allerlei gratis nieuwsdiensten. Om zijn positie veilig te stellen is AP juridische acties begonnen tegen bloggers.AP wil niet dat bloggers artikelen uitgebreid citeren of compleet doorplaatsen op hun weblogs. De bloggers betalen niet voor het doorplaatsen van artikelen en daardoor loopt AP omzet mis.

De artikelen van AP worden echter zo vaak gebruikt en doorgeplaatst dat de acties van AP de nieuwsgaring op internet kunnen schaden. Belangrijke informatiesites, zoals Wikipedia, maken veel gebruik van informatie uit nieuwsberichten van AP. Indien AP doorgaat met zijn acties kunnen grote sites gevaar lopen, of AP moet met twee maten meten en grote sites met rust laten en alleen de kleine bloggers aanpakken. Beide situaties zijn onwenselijk.

De internationale blogginggemeenschap vindt dat AP misbruikt maakt van de Digital Millenium Copyright Act (DMCA). De blogginggemeenschap is een tegenactie begonnen met de humoristische naam "FU AP". Blogger Jeff Jarvis van BuzzMachine leidt de campagne. Jarvis hoopt dat AP de komst van gratis nieuwsdiensten overleeft maar niet ten koste van bloggers.

AP wil dat websites en weblogs betalen voor alle citaties die meer dan 33 woorden tellen. AP genereert niet zijn eigen nieuws maar betaalt journalisten voor hun artikelen. Jarvis roept grote nieuwsdiensten als Google News, Inform, Daylife en Pro Publica op om voortaan direct te linken naar het originele artikel en niet meer naar AP.

De escalerende oorlog tussen AP en bloggers roept twe vragen op: Als eerst, mogen bloggers stukken tekst van artikelen waar auteursrecht op zit overnemen of er naar toe linken. En ten tweede, is het businessmodel van AP wel juridisch correct. AP claimt het exclusieve recht op nieuwsberichten waardoor het de schrijvers en de mensen die het willen citeren benadeelt.

Maar misschien is de eigenlijke vraag wel: Is AP het probleem of de DMCA?

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie