'Blockchain kan muziekindustrie redden'

Blockchaintechnologie zou de muziekindustrie en VR-content grondig kunnen veranderen. Met de Blockchain kunnen rechten en vergoedingen vastgelegd worden in een grote database, waardoor artiesten directer en eerlijker betaald kunnen worden voor hun producties. Maar is dit niet gewoon een nieuw soort DRM en wat verandert er voor de muziekluisteraar?

Het idee komt van Benji Rogers, oprichter van een sociaal muziekplatform PledgeMusic, die het presenteerde tijdens het FastForward-festival in Amsterdam. Rogers is in gesprek met muzikanten, labels, muziekplatformen en rechtenorganisaties om een grote muziekdatabase aan te leggen in de vorm van een blockchain, waardoor muziek altijd te herleiden is naar de rechthebbende.


 

Blockchain

De blockchaintechnologie is vooral bekend van de Bitcoin. Transacties met die digitale munt worden vastgelegd in een blockchain, een ketting van data die in een database wordt bijgehouden. Die database maakt de Bitcoin een betrouwbaar betaalmiddel.
 

De noodzaak van de database

De blockchain-database moet bijhouden wie welke muziek afspeelt

Rogers wil een vergelijkbare onveranderlijke blockchain-database maken voor de muziekindustrie en voor VR-content. Nu is het zo dat elk platform (Spotify, Youtube, etc.) een eigen database heeft waar je als gebruiker muziek in opzoekt en luistert, maar van waaruit muzikanten ook betaald krijgen.

Bij het laatste gaat het nog wel eens mis omdat het voor de platformen moeilijk of soms zelfs onmogelijk is om de rechthebbende van het nummer te achterhalen. Hierdoor kan Youtube voor heel veel filmpjes de rechthebbende niet uitbetalen en mogen ze er zelf dus ook geen geld aan verdienen.
 

Fairtrade

Om dit probleem te verhelpen zou alle muziek moeten worden uitgegeven in een nieuw format dat een stempel meekrijgt vanuit de onveranderlijke blockchain. In dit bestand zit naast de muziek ook alle rechten van de artiest en de voorwaarden waaronder hij of zij de muziek wil uitgeven.

Muziek kan nog steeds in .wav of .mp3 geëxporteerd worden, maar er wordt een soort fair trade-label aan gehangen. Het is dan altijd duidelijk waar de muziek vandaan komt en wie er rechten op heeft.
 

Een nieuwe soort DRM?

Uiteraard lijkt dit erg op Digital Rights Management, maar het werkt net iets anders. Je kunt een .bc-file namelijk nog steeds op een cd branden of zelfs op vinyl zetten als je dat wil. Het gaat ook illegaal downloaden niet tegen, want uit het .bc-bestand kun je gewoon een mp3 rippen en verspreiden.
 

Buma Stemra

Nu moeten organisaties nog los bekijken wanneer een nummer wordt afgespeeld

Het gaat erom dat websites als Youtube en Spotify straks bij ieder nummer weten wie ze moeten uitbetalen omdat dit ligt besloten in de blockchain. Daarnaast kunnen winkels en bedrijven ook .bc-files afspelen en krijgt de artiest precies de juiste vergoeding. Nu moeten bedrijven nog dure licenties afsluiten bij organisaties zoals Buma Stemra, die voor artiesten uitzoeken wie hun nummers draait. Dit zou volgens Rogers met een blockchain allemaal veel efficiënter en transparanter kunnen worden.
 

Realistisch

De technische mogelijkheden voor een blockchain database zijn er, maar om dit te realiseren moeten producenten, uitgevers, platformen en artiesten willen overstappen om muziekrechten in de blockchain te gaan vast leggen. Of iedereen bereid is om met een blockchain database te gaan werken zal moeten blijken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten