abonneren

BlackBerry: van push-mail naar smartphone, Android, en exit

BlackBerry stopt met het zelf produceren van telefoons. Hoewel BlackBerry als naam wel blijft bestaan, is de productiestop een verwacht einde van een tijdperk. Hoe ging het zo mis met het ooit zo succesvolle bedrijf?
Lees ook: ´BlackBerry stopt met produceren telefoons´.

De huidige leider van BlackBerry heeft enkele dagen geleden nog een opvallend geluid laten horen. Hij klaagt dat Canadezen wel wat meer steun aan zijn bedrijf mogen geven. “Als je echt denkt dat technologie en kennis de volgende evolutie van de economie zijn, dan is een gezond BlackBerry van groot belang”, luiden de woorden van CEO John Chen. Profetische woorden want BlackBerry stopt met het ontwikkelen van eigen smartphones.
 
BlackBerry stopt met het zelf bouwen van hardware. In plaats daarvan wordt de productie uitbesteed naar externe bedrijven, maar waarschijnlijk blijft de naam BlackBerry wel gewoon nog bestaan. 
 
Zat eraan te komen
De beslissing komt niet als grote verrassing. BlackBerry-CEO Chen kondigde vorig jaar al aan te stoppen met eigen ontwikkeling van toestellen als de verkoop daarvan geen winstherstel zou behalen. De hardware-exit nu raakt de resterende modellen: één met het eigen besturingssysteem BB10 en recentere smartphones met Android.
 
Optimisten en 'CrackBerry'-verslaafden zagen nog toekomst voor de gewaardeerde smartphones. Zij vestigden hoop op het solide design en bij de Classic-toestellen de goed vormgegeven fysieke toetsenbordjes. Realisten en de grote massa aan smartphonegebruikers zagen BlackBerry steeds verder afglijden, ondanks het feit dat de huidige smartphonemarkt veel te danken heeft aan het bedrijf.
 
Het was RIM dat bijvoorbeeld voor het eerst met pushmeldingen van e-mail kwam. Die werden door de server ‘doorgeduwd’ naar je mobiele apparaat. Telkens mail checken, of mail missen, was dus niet meer nodig.
 
Microsoft-miljarden
Dat succes bleek echter geen garantie voor de toekomst. Het bedrijf werd in rap tempo ingehaald door Apple met zijn iPhone, en talloze Android-concurrenten. Later kwam daar ook Windows Phone bij. De toenmalige CEO Thorsten Heins verwachtte weinig van Windows Phone, net zoals zijn voorgangers niets zagen in touch-schermen voor de bediening van smartphones. Het fysieke toetsenbord, met BlackBerry’s gepatenteerde ontwerp, was volgens de Canadese pionier superieur.
 
Te weinig, te laat
Jaren na de stormachtige opkomst van de iPhone en Android-smartphones is BlackBerry nog wel met touch-toestellen op de proppen gekomen, maar dat bleek veel te laat te zijn. Tussentijds is het bedrijf nog met een eigen tablet gekomen. De zogeheten PlayBook was bedoeld voor zakelijk gebruik en had een onhandige breedbeeld-schermverhouding. Uiteindelijk heeft BlackBerry zelfs concurrent Android omarmt, door het uit te brengen op zijn eigen smartphones.
 
De neergang van BlackBerry is niet alleen veroorzaakt door de wervelende iPhone- en Android-revolutie, en de eigen strubbelingen met apparaten die te laat uitkwamen. Temidden van al dit tumult werkte BlackBerry aan zijn toekomst: door een geheel nieuw besturingssysteem te bouwen voor de mobiele markt. Het is niet vreemd dat de leegloop van het oude platform nog wat versnelde. App-developers zagen geen brood in het kleine en slinkende platform en gebruikers zagen een klein app-aanbod. Een vicieuze cirkel.
 
In eigen vingers gesneden
Deze pijnlijke overgang doet denken aan de ‘reboots’ die Microsoft heeft gepleegd met zijn mobiele platform(en). Van Windows Mobile 6 naar Windows Phone 7 naar Windows Phone 8 en 8.1, en nu Windows 10 Mobile. Elk van die overgangen maakte het moeilijker te upgraden, en veroorzaakte soms problemen voor apps. Microsoft is qua positie in de mobiele markt niet bijgekomen van die stappen.
 
Dat doet wat denken aan de situatie met Apple, in de tijd dat grondlegger Steve Jobs aan de kant was gezet. Apple zat met zijn verouderde Mac OS (niet te verwarren met het nieuwe macOS Sierra), en werkte aan een geheel nieuw besturingssysteem. Codenaam: Copland. Na jaren werk is dat nooit van de grond gekomen.
 
Geen visionaire redder
Apple heeft toen het bedrijf NeXT van Steve Jobs gekocht. Het besturingssysteem van die firma is vervolgens de basis geworden van het huidige OS X (dat straks macOS heet). Ook dat heeft jaren werk gekost, waarin Apple op het randje van de afgrond heeft gebalanceerd. De digitale muziekspeler iPod en vervolgens de kleurrijke consumentencomputer iMac zorgden dat Apple er financieel er weer bovenop kwam.
 
BlackBerry heeft echter geen visionaire oprichters die voor redding kunnen zorgen. De grondleggers zijn namelijk de twee co-CEO’s die touch-schermen ooit 'irrelevant' noemden. De later in huis gehaalde John Chen is gewoon een opruimer, een topmanager die kan saneren, maar weinig 'feeling' met smartphones had. In een pijnlijke video toonde Chen de eerste BlackBerry met Android, maar al snel bleek dat de topman er weinig van snapte. "Hij draait op Google..." zei eigenlijk al genoeg.
 
Software-only als redding?
BlackBerry gooit het nu over de boeg van software en laat de hardware aan externe partners over - zoals Apple deed toen het tijdelijk zonder Jobs zat. Toen werd Mac OS in licentie verkocht aan kloonfabrikanten. Die externe partners hebben het toenmalige Apple alleen maar beconcurreerd. Totdat Steve Jobs terugkwam en de klonen heeft afgekapt. In die tijd was er nog tijd om bij te komen van fouten, ook grote fouten. De snelheid van de huidige mobiele markt maakt dit haast onmogelijk.

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Blackberry

Nieuws headlines

Laatste reactie