abonneren

Blackberry stopt met produceren telefoons

BlackBerry stopt met het produceren van telefoons. Het bedrijf gaat zich voortaan specialiseren in software. Het maken van telefoons wordt voortaan uitbesteed aan externe bedrijven. Het Canadese bedrijf kan 'het tij niet meer keren', zegt CEO John Chen.

Dat laat BlackBerry vandaag weten tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. "Het bedrijf is van plan te stoppen met de interne ontwikkeling van hardware, en om dat uit te besteden aan onze partners", zegt CEO John Chen van het bedrijf.
 

Nooit meer BlackBerry's?

In de praktijk betekent het dat er nog wel BlackBerry's op de markt komen, maar dat die niet meer intern worden gebouwd. Het is niet duidelijk of de nieuwe telefoons ook onder de naam BlackBerry uit worden gebracht.
 

Software > hardware

BlackBerry richt zich de laatste jaren steeds meer op software in plaats van hardware. Het bedrijf maakte bijvoorbeeld al een aantal apps die gericht zijn op versleutelde communicatie. Die apps zijn vooral bedoeld voor de zakelijke markt.
 

Niet onverwacht

De beslissing komt niet helemaal onverwacht. BlackBerry kampt al jaren met tegenvallende verkoopcijfers, en recente telefoons zoals de Priv met Android konden het tij niet keren. Vorig jaar hintte Chen er al op dat de hardware-divisie zou verdwijnen als de dalende koers bleef doorzetten.

De nieuwste telefoons van BlackBerry, die allemaal op Android draaien, bleken ook geen succes. De meest recente toestellen waren overigens al ontwikkeld in samenwerking met andere partijen. Zo leken de Dtek 50 en Dtek 60 allebei afkomstig van Alcatel.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Blackberry