abonneren

BlackBerry onder vuur in Verenigde Arabische Emiraten

Saoedi-Arabiƫ en de Verenigde Arabische Emiraten gaan bepaalde BlackBerry-diensten op hun mobiele netwerken blokkeren. De twee Golfstaten doen dit 'uit veiligheidsoverwegingen'. Het zou gaan om e-mail, websurfen en instant messaging tussen BlackBerry-handsets.Het lijkt beide staten er om te doen dat ze de gegevens die via deze diensten verstuurd worden, niet kunnen afluisteren.
BlackBerry stuurt de gecodeerde gegevens namelijk naar servers buiten deze landen. De blokkade zal in oktober in de VAE worden ingevoerd, Saoedi-Arabië wil de blokkade deze maand nog invoeren. Saudi Telecom heeft toegegeven dat de overheid op deze manier probeert het Canadese RIM onder druk te zetten. De landen willen te allen tijden inzage in de datacommunicatie.

Het incident is vervelend voor Research In Motion, dat 500.000 gebruikers in de VAE en 400.000 in Saoedi-Arabië telt. Vorig jaar kwamen de BlackBerry-toestellen ook al in opspraak, omdat de Verenigde Arabische Emiraten probeerde spyware op de smartphones te installeren. De kans lijkt overigens klein dat RIM akkoord gaat met de eisen van de twee overheden; daarvoor zijn de markten te klein.

BBC

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie