abonneren

BlackBerry laat eigen besturingssysteem vallen

Het BlackBerry OS gaat verdwijnen. Dat heeft Research in Motion, fabrikant van de populaire BlackBerry-smartphones, inmiddels bekendgemaakt. De smartphones zullen in de toekomst draaien op het QNX-besturingssysteem, dat zijn debuut maakt op de PlayBook-tablet.Eerder deze week kondigde RIM zijn eerste webtablet aan, de PlayBook.
Deze draait niet op het traditionele BlackBerry OS, maar op een gloednieuw besturingssysteem uit de koker van het eerder overgenomen QNX. Naar nu blijkt gaat dit QNX-besturingssysteem ook terechtkomen op toekomstige BlackBerry-smartphones, waarmee het oude besturingssysteem gehele verdwijnt. Op dit moment zijn de eerste toestellen met BlackBerry OS 6.0 op de markt, BlackBerry OS 7 zou de overstap naar QNX moeten maken.

Het QNX-systeem gebruikt veel minder geheugen, waardoor het aanzienlijk sneller is dan het huidige BlackBerry OS. Ook heeft het besturingssysteem zich in de praktijk al bewezen, want QNX wordt gebruikt in auto's, satellieten en embedded machines.

De grote vraag is nu wat er gaat gebeuren met BlackBerry App World. De huidige applicaties zijn niet compatibel met het QNX-systeem. Of RIM voor een emulatielaag gaat zorgen, of ontwikkelaars verplicht hun applicatie opnieuw te ontwikkelen is niet bekend.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie