abonneren

BitTorrent komt met eigen peer-to-peer browser: Maelstrom

BitTorrent komt met een eigen browser, die gebaseerd is op het bittorrent-protocol. Met een dergelijke, decentrale webbrowser zouden surfers beter beschermd zijn tegen de grillen van overheden en providers.
Dat zegt BitTorrent op zijn website. Er worden nog maar weinig details gegeven over de browser, die Maelstrom gaat heten, maar het lijkt erop dat je met de browser zowel gewone websites kunt bezoeken als speciale websites die worden geoptimaliseerd voor het bittorrentprotocol.

Peer-to-peer

Met dat protocol zou een website via peer-to-peer worden bezocht, een decentrale manier van het delen van content waarmee nu ook torrents worden gedeeld. Ontwikkelaars zouden voor de Maelstrom-browser speciale websites moeten maken die alleen met het BitTorrent-protocol geopend kunnen worden, en niet met standaard browsers als Firefox of Chrome.

Tor

De werking van de browser is ietwat vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Tor-browser. Die werkt ook met speciale Tor-website die alleen via het .onion-protocol te bereiken zijn, maar de browser kan ook normale websites (zoals PCMweb.nl) oproepen.

Open internet

De filosofie van Maelstrom ligt in lijn met die van BitTorrent zelf. Het bedrijf wil met de browser namelijk zorgen voor een vrij en open internet, waarbij providers niet zomaar restricties kunnen opleggen aan bepaalde websites of webdiensten. Het is een antwoord op de anti-netneutraliteit die op dit moment in Amerika heerst, waarbij providers als Comcast erg veel macht hebben over diensten als Netflix. In Nederland mag dat overigens niet - al zou je via Maelstrom om bepaalde Pirate Bay-blokkades heen kunnen komen. Als die tenminste ooit terugkomt...

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Bittorrent, Peer-to-peer, maelstrom

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord