abonneren

'Bitcoin-gebruikers helemaal niet anoniem'

Als je betaalt met Bitcoins, ben je mogelijk helemaal niet zo anoniem als je zou denken. Onderzoekers concluderen dat de ip-adressen van Bitcoin-betalers makkelijk te achterhalen zijn.

Dat zou volgens de onderzoekers met redelijk beperkte middelen al kunnen. Met hooguit "enkele goedkope computers en servers" kan het dataverkeer van de Bitcoins worden achterhaald.

Entry node

Dat gebeurt vanuit de entry node, de eerste stap waarmee de computer van de gebruiker verbinding legt met de server van het Bitcoin-netwerk. Met een brute-force-aanval kunnen die entry nodes worden achterhaald, zodat het ip-adres van de gebruiker te vinden is. Dat lukt makkelijk in 60% van de gevallen, zeggen de onderzoekers. Wanneer dat stiekem moet, bijvoorbeeld wanneer de onderzoekers niet mogen worden opgemerkt, kan dat in 11% van de gevallen.

Tor

Volgens de onderzoekers kunnen Bitcoin-gebruikers hun digitale transacties enigszins verbergen door het gebruiken van tools zoals Tor, maar dat zou ook niet altijd even veilig zijn.

De onderzoekers geven wel toe dat hun methode van ontmaskering niet onopvallend is, want het zou wat lijken op een DDoS-aanval die makkelijk te detecteren is.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI