abonneren

Binnenkort 'schreeuwende' notebooks?

Wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Utah (VS) hebben een manier gevonden om de verspilde hitte in elektronische apparaten om te zetten in geluid en vervolgens in elektriciteit. De doorbraak kan zorgen dat computers en andere apparaten koeler, milieuvriendelijker en 'luider' worden.
Orest Symko, de wetenschapper die de leiding heeft over het onderzoek, en zijn team hebben een verbeterde thermo-akoestische motor ontwikkeld. De motor kan hitte omzetten in geluidsgolven. De geluidsgolven kunnen vervolgens weer worden omgezet naar elektriciteit.

Het onderzoek wordt betaald door het Amerikaanse leger. Het doel van het onderzoek is om de prestaties van elektronische apparatuur op het slagveld te verbeteren. De resultaten zullen aanstaande vrijdag gepresenteerd worden tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Acoustical Society of America. Aan het onderzoek doen ook wetenschappers verbonden aan de Washington State University en de Universiteit van Mississippi mee.

Eén van Symko's studenten heeft een cilindervormig apparaat ontwikkeld, ongeveer zo groot is als een 10-eurocentmunt, dat een geluid van 120 decibel kan voortbrengen. Dit is luider dan een sirene of een rockconcert.


Bron: InformationWeek

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie