Binnenkort minder bloatware op Android-telefoons

Je nieuwe Android-telefoon wordt in de toekomst met een stuk minder standaard-apps geleverd. Fabrikanten mogen de nieuwe versie van Android namelijk met minder Google-apps leveren. Zo krijg je straks geen Google+, of de Play-apps op je telefoon.
Fabrikanten die Android-toestellen maken, mogen het besturingssysteem alleen gebruiken als ze Googles apps op het toestel zetten. Dat zijn er best veel - op stock-Android staan niet minder dan 26 apps. Dat zijn soms nuttige apps (zoals Gmail en Maps), maar veel gebruikers hebben geen behoefte aan applicaties als Google+ of de Play-apps.

Geen Play

Google geeft fabrikanten nu iets meer ruimte, want dat standaard-pakket wordt kleiner. Google+ en Google Newsstand worden dan niet meer standaard op telefoons geïnstalleerd. Ook Play Music, Play Books en Play Movies staan niet meer op de toestellen.

Via de Play Store

Uiteraard zijn de apps wel te installeren via de Play Store. Ook ontvangen de applicaties regelmatig updates. Ze komen enkel niet meer meteen op je testel te staan, dus hoef je ze niet uit te schakelen zoals dat nu nog moet.

Toch bloatware

Overigens neemt het niet weg dat fabrikanten zelf nog allemaal bloatware op je telefoon mogen zetten. Samsung mag apps zoals de Gear Manager nog gewoon installeren, en ook je provider mag je telefoon volproppen met applicaties waaraan ze mogelijk een paar centen kunnen verdienen.

Maar van Google Play ben je af. Toch mooi.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: android, google play, google, play, bloatware