abonneren

Bill Gates begint campagne tegen rokers

U dacht dat Bill Gates zijn geld ging inzetten om inwoners van arme landen aan een computer te helpen? Misschien komt dat nog, maar de Microsoft-oprichter gaat zich eerst bezighouden met een ander probleem: het aanpakken van de tabaksindustrie.De campagne tegen roken is één van de eerste acties die Gates na zijn vroege pensioen gaat starten, samen met collega-miljardair Michael Bloomberg. De komende vier jaar zal ongeveer 375 miljoen dollar worden besteed aan campagnes waarin de schadelijke gevolgen van het roken centraal staan.
Daarvan is 175 miljoen afkomstig van de Bill & Melinda Gates Foundation en groeilanden zoals China en India krijgen de meeste aandacht.

Volgens Gates roken er in de westerse landen steeds minder mensen, onder andere als gevolg van anti-rookwetten. In de armere landen groeit het aantal rokers echter. Op dit moment vindt de helft van het aantal tabaks-gerelateerde sterfgevallen plaats in armere landen. Rond 2030 zal dit meer dan 80 procent zijn.

Eén probleemgebied is China, waar eenderde van alle rokers wereldwijd woont en waar alle grote sigarettenfabrieken eigendom zijn van de overheid. Gates en Bloomberg willen dergelijke landen laten zien dat de maatschappelijke kosten van roken veel hoger zijn dan de huidige inkomsten die ze uit sigaretten halen.

De tabaksfabrikanten zouden zich de afgelopen tijd met opzet meer op armere landen richten om hun schadelijke waar aan de man te brengen. Enerzijds omdat er in die landen veel minder wetgeving is en anderzijds omdat de inwoners zich minder bewust zijn van de gezondheidsgevaren.

Bron: Reuters

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: