abonneren

Bij sms-en tijdens autorijden 23x meer kans op ongeluk

Dat sms-en tijdens het autorijden niet verstandig is, daar zal iedereen het over eens zijn. Een Amerikaans onderzoek laat zien hoe gevaarlijk het echt is.Een onderzoek van het Amerikaanse Virginia Tech Transportation Institute toont aan dat autobestuurders die sms-en tijdens het autorijden 23 keer zoveel kans hebben om bij een ongeluk of bijna ongeluk betrokken te raken, dan bestuurders die niet worden afgeleid.

Om dit te onderzoeken monteerden de onderzoekers camera's in de onderzochte auto's. Ze bestudeerden waar de bestuurders naar kijken terwijl ze verschillende dingen doen, zoals sms-en, telefoneren en iets oppakken. Niet verbazingwekkend, tonen de resultaten, dat activiteiten die de aandacht van de weg af halen, het meest gevaarlijk zijn. Bij ongelukken of bijna ongelukken, was de aandacht gedurende 4,6 seconde of meer van de weg af. Genoeg tijd om bij 90 km per uur meer dan 100 meter af te leggen. Ter vergelijking neemt het risico bij het praten in een mobiele telefoon, terwijl de bestuurder zijn ogen op de weg houdt, maar 1,3 x toe ten opzichte van een niet afgeleide bestuurder.

De schrijvers van het rapport zijn van mening dat onderzoeksresultaten van laboratoriumproeven en simulaties niet overeenkomen met de werkelijke wereld. Zo bestrijden zij de mening dat autorijden tijdens het telefoneren net zo gevaarlijk is als dronken autorijden. Wel zeggen zij dat telefoneren met een headset niet wezenlijk veiliger is dan telefoneren met de telefoon in de hand. Dit komt omdat het vanuit veiligheidsoogpunt belangrijker is om de ogen op de weg te houden.

De belangrijkste conclusie is dan ook dat alle activiteiten waarbij een autobestuurder de ogen van de weg haalt vermeden moeten worden.

 

Bron Cnet. http://news.cnet.com

http://www.vtti.vt.edu/PDF/7-22-09-VTTI-Press_Release_Cell_phones_and_Driver_Distraction.pdf

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: