abonneren

Bibliotheken richten zich op mobiele titels

Om de dalende bezoekersaantallen weer in een opwaartse lijn te krijgen, gaan steeds meer bibliotheken in de VS online. Leden kunnen digitale boeken, films en muziek gratis downloaden naar hun pc of draagbare mediaspeler.In Phoenix, Arizona, werkeneen aantal bibliotheken samen aan een digitale bibliotheek. Op dit moment heeft de bibliotheek meer dan 50.000 titels, waaronder e-books, audiobooks, muziek en films. Leden kunnen vanaf elke pc te wereld de content "lenen". Het mooiste is dat de content helemaal gratis is, in tegenstelling tot Apple's iTunes of Amazon.com.

De digitale bibliotheek is vooral een uitkomst voor Amerikanen die vaak onderweg zijn. Zij kunnen kosteloos de digitale bibliotheek bezoeken, een audioboek downloaden en vervolgens al rijdend naar het boek luisteren. Het bestand staat ongeveer drie weken op de pc van het bibliotheeklid waarna het zichzelf verwijderd. De leden hoeven dus ook nooit meer een boek, cd of dvd terug te brengen en krijgen ook nooit meer een boete omdat ze te laat zijn. Afhankelijk van de uitgeverij kan de content gekopieerd worden naar een digitale mediapeler, zoals Microsofts Zune, Apple's iPod of SanDisks Sansa.

Eén van de grootste aanbieders van digitale content is het bedrijf OverDrive. Volgens David Burleigh, directeur marketing bij OverDrive, heeft het bedrijf een inventaris van ongeveer 100.000 titels. Het bedrijf levert content aan ongeveer 7.500 bibliotheken en de titels zijn al miljoenen keren gedownload. Volgens David zijn er nog te weinig mensen op de hoogte van de gratis content die ze online kunnen downloaden. Hij ziet het als zijn taak om meer mensen bekend te maken met de vele voordelen van online lenen.

Behalve dat ze gemakkelijk zijn voor de leden hebben digitale bibliotheken nog een ander voordeel. Ze hebben geen ruimtegebrek waardoor bibliotheken niet hoeven te selecteren welke titels ze wel en niet in de collectie opnemen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord