abonneren

Bezoek gewelddadige websites verhoogt agressiviteit

Uit een recent onderzoek blijkt dat jonge mensen die frequent blootgesteld worden aan gewelddadige media, zoals gewelddadige websites, films en games, sneller agressief gedrag vertonen.Volgens Dr. Michele L. Ybarra van de Amerikaanse organisatie Internet Solutions for Kids toont het onderzoek aan dat er toenemend bewijs is dat media invloed heeft op het gedrag van jonge mensen, en dan vooral op agressief gedrag. Volgens haar is het belangrijk dat jonge mensen minder blootgesteld worden aan media waar geweld wordt verheerlijkt.

Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de relatie tussen het kijken naar gewelddadige media en gewelddadig gedrag bij jonge mensen. Volgens de American Academy of Pediatrics is geweld in de media zelfs de belangrijkste oorzaak voor gewelddadig gedrag bij de jeugd.

Dr. Ybarra en haar onderzoekers keken naar de relatie tussen mediageweld en extreem agressief gedrag, zoals iemand neerschieten met een vuurwapen, steken met een mes, overvallen, aanranden of verkrachten. Het onderzoek vond plaats onder 1.588 mensen tussen de 10 en 15 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van de respondenten was 13 jaar en 48 procent bestond uit meisjes.

Vijf procent van de respondenten heeft het afgelopen jaar extreem agressief gedrag vertoond. Ongeveer 38 procent heeft het afgelopen jaar een gewelddadige website bezocht. Uit het onderzoek bleek dat met elk bezoek aan een gewelddadige website de kans dat iemand agressief gedrag vertoont met 50 procent toeneemt. Respondenten die websites bezochten waar echte mensen met elkaar vechten, op elkaar schieten of elkaar vermoorden, hebben een vijf keer zo grote kans dan kinderen die dit soort websites niet bezoeken om extreem agressief gedrag te vertonen. Ook de hoeveel verschillende soort gewelddadige media, zoals tv-programma's, films, videogames, tekenfilms en websites, verhoogt de kans dat iemand snel agressief reageert.

Het onderzoek beantwoordt echter niet de kernvraag of gewelddadige media kinderen gewelddadig maakt of dat gewelddadige kinderen meer naar gewelddadige media kijken.


Website: is4k.com

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie