Bezitters Hue-lampen niet tevreden met nieuwe app-permissies

Philips heeft fans van de Hue-lampen tegen zich in het harnas gejaagd door de permissies van de Hue-app te veranderen. De applicatie vraagt in een nieuwe update toegang tot je foto's én je locatie, en wil bovendien zelf foto's kunnen maken. Erger nog is dat de app niet meer werkt als je die permissies niettoestaat.

Gebruikers zijn daar niet over te spreken, zoals te lezen is op forums als Reddit of op Twitter.
 

 

 

Permissies

Philips vraagt om de update in de meest recente versie van de app, 1.11.0.0. Daarin vraagt de applicatie toegang tot je camera, foto's en locatie. Gebruikers van Android 4.4 of 5 geven bij het updaten automatisch toegang tot die nieuwe features, of ze kunnen weigeren en de app op de oude versie houden die dan nog steeds werkt.

 

 

 

 

Individuele toegang

Maar bij Android Marshmallow ontstaat er wel een probleem, want daarbij moeten gebruikers voor iedere permissie apart toegang geven - een nieuwe functie die alleen in het nieuwe besturingssysteem zit.

Als een gebruiker echter geen toegang geeft tot die permissies, houdt de app ermee op en start hij daarna helemaal niet meer op, tenzij je de permissies in de instellingen alsnog verandert.

 

 

 

 

'Belangrijk'

Philips zegt zelf dat de nieuwe permissies nodig zijn 'voor geofencing', wat betekent dat je een bepaalde lamp aan kunt zetten als je in de buurt van je huis komt. De camera-toegang is nodig zodat je je eigen foto's kunt gebruiken om er een 'scene' bij te maken. Beide functies zijn echter niet essentieel voor het functioneren van de app. Philips verwijst in de verklaring alleen nog naar zijn privacyverklaring.

 

Andere lampen

Philips verwijderde eind 2015 ook al de mogelijkheid om lampen van andere merken aan te sturen. Na een stomvloed van klachten van gebruikers van de Hue-app, draaide Philips deze wijzigingen weer terug. In de release notes kun je precies lezen welke wijzigingen er allemaal zijn doorgevoerd.

 

 

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: android, privacy, android marshmallow, permissies, hue, philips hue