Bewaarplicht onwettig - overheid moet stoppen met opslaan telecomgegevens

De overheid moet stoppen met het opslaan van internet- en belgegevens van Nederlanders. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Privacy First en diverse providers. De 'bewaarplicht' is een te grote inbreuk in iemands priveleven.

In het vonnis staat dat de overheid moet stoppen met de zogeheten bewaarplicht. Volgens de bewaarplicht moesten providers (zoals KPN en Vodafone) verplicht alle data opslaan van gebruikers. Dat betekende dat iedereen met wie je belt, hoe lang, en vanaf welke locatie, door de providers werd opgeslagen voor een jaar.

Volgens de overheid is dat belangrijk 'voor opsporingsdoeleinden', maar omdat de bewaarplicht automatisch over alle Nederlanders ging was het nooit nodig om specifiek te zoeken naar verdachten.

In strijd met Europese wet

Dat was in strijd met de Europese wet, concludeerde het Europees Hof van Justitie een half jaar geleden. De bewaarplicht zou tegen de grondwettelijke rechten van burgers ingaan en werd dus ongeldig verklaard. De Nederlandse regering vond dat echter niet zo belangrijk en hield vast aan de bewaarplicht. De providers zaten zo in een spagaat - aan de ene kant wilden zij zich aan Europese wetten houden en de privacy van hun klanten niet meer schenden, maar van de andere kant moesten zij zich houden aan de Nederlandse wet.

Kort geding

Stichting Privacy First spande daarom, samen met een aantal providers en andere privacyvoorvechters, een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Die moest zich aan het Europees recht houden, vond de advocaat. De rechter gaf hen daarin gelijk, en sommeert de overheid om per direct te stoppen met het handhaven van de bewaarplicht. Dat geldt voor alle providers.

Het is nog niet bekend of de overheid in hoger beroep gaat tegen de uitspraak - maar waarschijnlijk gaat dat wel gebeuren.

KPN, Telfort en XS4all zijn de eerste grote providers die na de uitspraak stoppen met de uitvoering van bewaarplicht. Wat er met de reeds verzamelde data gaat gebeuren, is nu nog niet duidelijk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten