Beveiligingsexpert maakt NSA-spionagetools na

Een Amerikaanse onderzoeker is een project gestart om de afluistertools van de NSA te bouwen. Hij wil een open source-database maken waarin iedere ontwikkelaar toegang krijgt tot de programma's die de inlichtingendienst ook gebruikt voor zijn spionagepraktijken.

Het project heet NSA Playset, en wordt de komende weken langzaam toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. NSA Playset is gebaseerd op de ANT Catalog, waar NSA-medewerkers hardware voor spionage kunnen bestellen. Onderzoeker en beveiligingsexpert Michael Ossman startte het project.

Software/hardware

Het wordt via het project mogelijk zowel software als hardware te maken en te bestellen. Zo kan een gebruiker dezelfde softwarepakketten gebruiken die de NSA zelf ook gebruikt, maar ook wordt het mogelijk hardware te bestellen en te verbeteren. Als voorbeeld noemt Ossman een chip die geïmplementeerd kan worden in iemand anders' smartphone, om vervolgens op afstand bestuurd te worden.

Andere ontwikkelaars

Het project wordt opgezet door beveiligingsexpert Michael Ossman, die openstaat voor samenwerking met andere ontwikkelaars. Zo hoopt hij uiteindelijk een catalogus op te bouwen waarmee gebruikers een zo compleet mogelijk beeld hebben van de tools die de NSA gebruikt.

Beveiliging

Het project is vooral bedoeld om mensen te informeren over de werkwijze van de NSA, maar wellicht kunnen de datasets straks ook zorgen voor een verbeterde beveiliging. Ossman zal zijn bevindingen bespreken tijdens Hack-in-the-Box, een hackersconferentie die deze week in Amsterdam plaatsvindt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Spionage, Afluisteren, nsa playset, michael ossman