abonneren

Besturingssysteem BeOS herrijst in de vorm van Haiku

Het ooit veel bejubelde maar toch snel ter ziele gegane besturingsysteem BeOS, lijkt aan een tweede leven te beginnen. Het open-source besturingssysteem Haiku is speciaal gericht op personal computer gebruik. Volgens de website van de ontwikkelaars is het gebaseerd op BeOS, is het snel, eenvoudig te gebruiken eenvoudig aan te leren en bijzonder krachtig.De eerste alpha versie is zojuist verschenen en nog verre vanaf,maar het is duidelijk dat er veel ondersteuning is door ontwikkelaars.
Het besturingssysteem is niet gebaseerd op Linux en bevat geen Linux-kernel. Het heeft een volledig "threaded" ontwerp voor het optimaal gebruik van multicore processoren. Haiku is gebaseerde op BeOS in de zin van de uitgangspunten en het gebruikersinterface. Het is niet op de BeOS code gebaseerd maar geheel van de grond af aan opnieuw ontworpen.

BeOS was een besturingsysteem gebaseerd op een venstergebruikersinterface oorspronkelijk vooral als een alternatief voor MacOS op de Apple Mac. Later kwam er ook een PC-versie. BeOS heeft van 2001 tot 2003 bestaan maar is ondanks het enthousiasme van sommige gebruikers een tamelijk snelle en stille dood gestorven. Het bedrijf BeOS inc heeft de software als open-source beschikbaar gesteld en later opgepakt door het OpenTracker project.

De grote kracht van BeOS en hopelijk dus ook van Haiku is de eenvoud en de daar uit voortvloeiende snelheid. Met alle nieuwe initiatieven op het gebied van besturingsystemen gaan we nog een mooie tijd tegemoet?

Via: TGdaily

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: