abonneren

Beslissing over browserkeuze voor Windows nadert

Terwijl Windows 7 al massaal wordt verkocht en iedereen die het installeert, standaard Microsofts Internet Explorer 8 voor zijn neus krijgt, is de Europese Commissie voor mededingingszaken nog aan het broeden op een overeenkomst met Microsoft.Het ziet er nu naar uit dat er volgende week een einde komt aan het dispuut met Microsoft. Sinds Microsoft door de EU wordt aangesproken op zijn monopolistische gedrag probeert Microsoft de EU tegemoet te komen om torenhoge boetes te vermijden.

Op het meningsverschil over de vraag of de Internet Explorer wel de standaard browser zou mogen zijn, reageerde Microsoft in eerste instantie met een voorstel tot een browserloze versie van het besturingsysteem Windows. Daarna kwam het voorstel van een keuzescherm, waarmee iedere Windowsgebruiker de keuze krijgt om een alternatieve browser te installeren en tot standaard browser te promoveren. Dit resulteerde in klachten dat dit keuzevenster in een Internet Explorer venster zou verschijnen. 

Firefoxaanhangers zijn van mening dat hierdoor de Internet Explorer in het voordeel is. Microsoft stelde vervolgens voor dat een keuzescherm met browsers in alfabetische volgorde een eerlijke oplossing zou zijn. Opera maakte daartegen bezwaar met de suggestie dat toekomstige browserontwerpers daar misbruik van zouden maken met de naamgeving.

Hun voorstel was volgens Computerworld, dat de volgorde van de browsers in het keuzescherm willekeurig zou moeten zijn. Zo zou elke keer als het scherm wordt opgeroepen de volgorde door toeval worden bepaald. Ook wil men dat er geen waarschuwingen over veiligheid van de keuze van andere browsers wordt gegeven. 

De verwachting is dat Commissie uiterlijk 15 december een beslissing zal nemen. Microsoft heeft dan nog acht weken de tijd om de definitieve versie beschikbaar te maken voor alle versies van Windows in Europa. Dit gaat dan via Windows Update. Voor een bestaande Windows-installatie komt er dan een browserkeuzescherm de eerstvolgende keer dat de browser wordt gestart. Nieuwe PC-gebruikers krijgen het keuzescherm de eerste keer dat er toegang tot internet wordt gemaakt. 

Via: Neowin

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: