Bescherm je telefoon tegen nieuwsgierige Android apps met XPrivacy

Als je een app op je telefoon installeert dan heeft deze vaak ook opeens toegang tot andere functionaliteiten van het apparaat. Zo willen sommige apps toegang tot hardware die je locatie verraad en kunnen andere een kijkje nemen in je adresboek. Marcel Bokhorst vond dat dit anders moest en ontwierp XPrivacy: een open source tool waarmee je zelf kunt bepalen wat je apps wel én niet kunnen zien.

Als je Android op je telefoon gebruikt, dan vertelt het OS je expliciet wat de app precies wil installeren en zal vervolgens je toestemming hiervoor vragen. Maar wil je de installatie voltooien dan moet je met alles akkoord gaan: je kunt niet toezeggen dat de app wel toegang heeft tot de ene data en niet tot de andere. Als je bijvoorbeeld de Twitter-applicatie wilt installeren maar niet wilt dat de app bij je tekstberichten kan, dan heb je pech. Het is alles of niets. Dat is een probleem voor iedereen die zijn of haar privacy wil beschermen, maar wel actief wil blijven op social media. En zelfs als je alles van de app-bouwer vertrouwd, kan iemand anders nog steeds vrolijk malware uploaden. Om die reden bedacht Marcel XPrivacy.

Om de tuin leiden

De korte uitleg: de app kan een bepaalde permissiesetting overnemen door het junkdata te voeren. Het kan je Linkedin app een valse locatie doorgeven, of je Twitter app een leeg adresboek voorschotelen. Of Marcel zelf dan zo’n paranoïde type is die niets online plaatst? Helemaal niet, maar hij vindt privacy wel belangrijk. Gegevens die over jou bekend zijn kunnen op een verkeerde manier geïnterpreteerd en gecombineerd worden, waardoor je opeens geen mobiel telefoonabonnement meer af zou kunnen sluiten of niet meer naar de VS zou mogen vliegen, zo vertelt Marcel aan PCM.

Fatsoenlijke privacy-oplossing

Ik heb ruim negen maanden aan dit project gewerkt, omdat ik geloof in de noodzaak van een fatsoenlijke privacy-oplossing voor Android en omdat ik het een leuke technische uitdaging vond. Het doel van het project is niet zoveel mogelijk geld verdienen, maar zoveel mogelijk mensen zelf controle geven over de gegevens die ze prijs geven. Als je doneert krijg je een paar extra features erbij, maar XPrivacy is ook prima te gebruiken zonder deze extra’s.

Persoonlijke afweging

Waarom je het risico zou kunnen nemen om de app te installeren? Daarop antwoordt Marcel het volgende: De keuze hoe belangrijk privacy is, is een persoonlijke afweging. Als we echter naar het verleden kijken weten we hoe belangrijk privacy kan zijn. Niemand weet wat de toekomst brengt. Daarnaast verschilt het risico van het rooten per apparaat. Ik raad mensen daarom altijd aan om de instructies voor het rooten goed door te lezen en relevante fora te raadplegen. Zo kun je een goede inschatting maken hoe moeilijk het is en waar je op moet letten om te voorkomen dat het mis gaat.

Zelf aan de slag

Wij zijn in ieder geval blij dat Marcel de uitdaging aanging om de app in elkaar te zetten. Wil je zelf aan de slag om de applicatie te installeren? Dan zijn de bestanden hier te vinden. Na installatie kun je in ieder geval precies zien tot welke informatie de door jouw gebruikte applicaties eigenlijk toegang hebben. En dat kan je best nog eens verbazen. 

Hoe de app eruit ziet? Hier kun je vast een paar screenshots bekijken: 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten