Belgische provider maakt zero-rating in abonnement mogelijk

De Belgische provider Proximus biedt sinds vandaag nieuwe abonnementen aan waarbij klanten een aantal apps kunnen gebruiken die niet van hun databundel af gaan.

Het gaat om een alles-in-1-abonnement voor zowel vast internet thuis en televisie als een mobiel abonnement. Bij dats mobiele abonnement kun je kiezen voor 2 GB aan data, of voor 5 GB of 10 GB.
 

Specifieke app

Bij het mobiele abonnement is het mogelijk één app te kiezen die je met 'zero-rating' kon gebruiken. De data van die app gaat daarbij niet uit je bundel. Je kunt daarbij kiezen uit 6 apps: Facebook, WhatsApp, Snapchat, Instagram, Twitter, of (opvallender) Pokémon GO. Die app is maandelijks te wijzigen.

Opvallend is dat bij het abonnement geen apps met streamingdiensten zoals YouTube, Spotify of Netflix te kiezen zijn. Mogelijk kost dat teveel belasting van het netwerk.
 

Voortrekken

Proximus is de zoveelste provider die de randen van de Europese wet op netneutraliteit opzoekt. Die wet zegt dat bepaalde diensten niet mogen achterstellen of juist voortrekken, maar bepaalde vormen van 'zero-rating' mogen nog wel als het gaat om een bepaalde soort dienst, bijvoorbeeld alle streamingservices met video. In Nederland is zero-rating bij wet verboden, maar in België niet.
 

Netneutraliteit

Onlangs kondigde ook T-Mobile een soortgelijk abonnement aan, waarbij gebruikers muziek konden streamen zonder dat het van hun databundel af ging. Dat abonnement werd één dag vóór een belangrijke stemming in de Eerste Kamer geïntroduceerd, waardoor zero-rating in Nederland definitief verboden werd. Volgens T-Mobile is het abonnement 'Datavrije Muziek' wel degelijk legaal volgens de Europese wet. Toezichthouder ACM onderzoekt de zaak nu.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: provider, netneutraliteit, proximus, zero rating