abonneren

Belg riskeert 37,000 euro boete voor downloaden Disney-films

Een 39-jarige Belg riskeert een boete van 37,000 euro voor het downloaden van een aantal Disney-films voor zijn dochter. De man werd aangeklaagd door de Belgische tegenhanger van Stichting BREIN, de Belgian Anti-piracy Federation (BAF).

De man werd gepakt tijdens een grootschalig onderzoek naar een aantal fora, waaronder Belgian-scene.be. Die site werd in maart offline gehaald wegens het op grote schaal verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Monsterboetes

Bij dat onderzoek werden 5 anderen aangeklaagd, waaronder de oprichters en beheerders van de site. Zij troffen een schikking met BAF van tussen de 10,000 en 25,000 euro.

Bestanden gedeeld

De 39-jarige Belgische buschauffeur zou zelf meer dan 250 Disney-films hebben gedownload, net als tientallen games en duizenden muziekbestanden. Ook zou hij die bestanden hebben gedeeld op het forum, wat volgens het downloadverbod onder actieve verspreiding van het materiaal valt. Hij kreeg daarvoor een boete van 37,714 euro, maar kan dat naar eigen zeggen onmogelijk betalen. Hij wil daarom geen schikking treffen met BAF, die hem daarop voor de rechter sleepte. Binnenkort beslist die of de Belg de boete in zijn geheel moet betalen.

Verspreiden

Volgens BAF gaan de Belgische auteursrechtenorganisaties nooit achter individuele downloaders aan. De stichting zegt ook dat de Belg niet alleen downloadde, maar het materiaal ook actief verspreidde.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: