abonneren

Belastingdienst verzamelt gegevens Marktplaats-adverteerders

De Belastingdienst ontvangt regelmatig gegevens van Marktplaats-gebruikers. Onder andere persoonsgegevens (zoals adressen, telefoonnummers en IP-adressen) en geplaatste advertenties worden opgevraagd door de fiscus.

Dat blijkt uit berichten van RTL Nieuws. Daar zou een memo van de Belastingdienst zijn uitgelekt, waarin het protocol voor het opvragen van gebruikersdata is vastgelegd.

Oude advertenties

De Belastingdienst kan naast persoonsgegevens ook advertenties opvragen van maximaal 4 jaar oud. Dat kan handig zijn voor de fiscus om onderzoek te doen naar oude transacties en inkomsten van mensen.

Rekeningnummers

De Belastingdienst kan geen gegevens als wachtwoorden achterhalen, maar wel bankrekeningnummers in bepaalde gevallen. Dat mag echter alleen als de fiscus de identiteit van de adverteerder niet kan achterhalen, of als er vermoedens zijn dat iemand heeft lopen frauderen bij zijn belastingaangifte.

Fraude

De gegevens zijn volgens de Belastingdienst nodig "om fraude te voorkomen", en merkt op dat overheidsinstellingen een wettelijk mandaat hebben dergelijke informatie te verzamelen. Marktplaats zegt tegen RTL de informatie "niet pro-actief aan te leveren", maar alleen als de fiscus daar om vraagt.

Profielen van onschuldige burgers

De Belastingdienst is groot fan van het verzamelen van grote hoeveelheden persoonlijke informatie - zo werd onlangs al bekend dat de fiscus op grote schaal profielen aanmaakt van alle Nederlandse burgers, uiteraard "om fraude tegen te gaan".

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Marktplaats, Big Data, Belastingdienst

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord