abonneren

Belastingdienst gooit 200 miljoen euro weg door geflopt ICT-systeem

De overheid heeft opnieuw een grote ICT-flater begaan. De Belastingdienst zou meer dan 200 miljoen euro hebben weggegooid met een mislukt automatiseringsproject.

Dat meldde NRC Handelsblad dit weekend. De Belastingdienst zou een nieuw systeem, genaamd ETPM, willen implementeren. Daarmee zouden toeslagen automatisch kunnen worden uitgekeerd en betalingen zelf worden overgemaakt.

De ontwikkeling is echter na vele jaren stopgezet, nadat er 203 miljoen euro in het systeem was gestoken. De Tweede Kamer werd daar pas dit jaar over ingelicht.

1% van transacties

Het project werd officieel opgeleverd in 2010. Er was toen 175 miljoen euro aan het systeem uitgegeven, maar vervolgens werd er nog eens 28 miljoen euro aan reparatie en onderhoud uitgevoerd. Uiteindelijk werd het systeem voor slechts 1% van de transacties gebruikt.

"Ernstige zorgen"

Al bij de oplevering in 2010 had de directie van de Belastingdienst "ernstige zorgen" over het systeem, maar pas eind 2013 werd de officiële conclusie getrokken dat het systeem te duur zou worden om op grote schaal te implementeren.

Geen goede reputatie

De Belastingdienst heeft geen goede reputatie op het gebied van ICT. Het uitbetalen van toeslagen gaat regelmatig fout door de verouderde computersystemen, en in april zorgde een grote storing in het belastingaangiftesysteem ervoor dat de uiterste datum voor de aangifte werd opgeschoven.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Belastingdienst, Ict

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord