abonneren

Belastingdienst deelt persoonsgegevens jarenlang met opsporingsinstanties

Politie, inlichtingendiensten en Justitie kunnen moeiteloos bij persoonlijke gegevens van burgers via de Belastingdienst. Waar de instanties zelf alle verzamelde data binnen een paar maanden moeten weggooien, kunnen de diensten via een maas in de wet tot wel 7 jaar na verzameling bij de Belastingdienst aankloppen om bijvoorbeeld salarissen en gemaakte autoritten op te vragen van burgers.

Dat blijkt uit onderzoek van De Correspondent. De Belastingdienst verzamelt fiscale gegevens van vrijwel alle Nederlanders, maar mag die (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de politie) net zo lang bewaren als ze willen. Of in ieder geval, zolang de gegevens nog "fiscaal relevant" zijn, wat in de praktijk neerkomt op een periode van 5 tot 7 jaar.

Verzamelwoede

De Belastingdienst verzamelt miljoenen gegevens over waar je werkt, woont, maar ook bijvoorbeeld waar je met je auto heen gaat via kentekencamera's, of data van je OV-chipkaart die je om belastingtechnische redenen bij je werk indient.

Snuffelen

In principe mag de Belastingdienst die gegevens niet zomaar weggeven, maar door een maas in de wet gelden voor die regel een hoop uitzonderingen. Zo mogen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD makkelijk snuffelen in die gegevens. Dat is handig voor hen, want volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens moeten zij dezelfde data binnen een paar maanden weer verwijderen - de fiscus hoeft dat niet.

"Monster"

De Belastingdienst heeft nog niet gereageerd op de bevindingen, maar De Correspondent sprak met een aantal hoogleraren die het bevestigen. "Al die data ligt gewoon bij de fiscus en geen haan die ernaar kraait. We hebben een monster gecreëerd", zegt één van hen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord