abonneren

''Bedreiging internet voor jeugd overtrokken''

De angst dat het internet en sociale netwerkdiensten als MySpace en Hyves een bedreiging vormen voor de jeugd is zwaar overtrokken. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gedaan door de IT-industrie, academici en technologie-experts.Het onderzoek concludeert dat de grootste bedreiging voor kinderen op het internet andere kinderen zijn. Ook het gedrag van kinderen zelf kan ervoor zorgen dat ze online risico lopen. De kinderen die op het internet het meeste risico lopen, vertonen zelf vaak risicovol gedrag. Vaak hebben deze kinderen ook in de analoge wereld gedragsproblemen.

Het onderzoek is verricht door de Internet Safety Technical Task Force en gepubliceerd door de Berkman Center for Internet & Society van de Harvard University. De groep is in februari vorige jaar gecreëerd om onderzoek te doen naar het toenemende probleem van pedofielen die via het internet contact zoeken met kinderen. De groep bestaat uit directeuren van sociale netwerkdiensten als Facebook en MySpace en van IT-bedrijven als Yahoo, Verzion en AOL. Het onderzoek is medegefinancierd door Microsoft, MTV Networks, AT&T, Symantec, Turner Broadcasting, Loopt en Linden Lab.

Volgens de onderzoekers zijn de risico's waar kinderen online aan blootstaan complex, maar zijn ze vaak niet anders dan de risico's die kinderen in het echte leven lopen. Indien de conclusies in het onderzoek worden overgenomen door de Amerikaanse politie dan is dit een belangrijke overwinning voor Facebook en MySpace. Beide sociale netwerken hebben veel jonge leden en een aantal ouders hebben hun bezorgdheid geuit over vreemdelingen die via de netwerkdiensten contact opnemen met hun kroost. Uit het onderzoek blijkt echter dat vooral andere kinderen seksuele toespelingen maken naar kinderen. Ook pesten en online bedreigingen worden meestal door andere kinderen gedaan. Natuurlijk zijn er pedofielen actief op het internet, maar kinderen hebben online vooral last van andere kinderen en vaak kinderen die ze kennen.

MySpace onderstreept de conclusies in het onderzoek. De sociale netwerkdienst ziet dan ook geen technologische oplossing voor de risico's die kinderen online lopen. De belangrijkste oplossing voor het problemen ligt bij de ouders.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie