abonneren

Bedenkers Skype beginnen videodienst Joost

De Denen Janus Friis en Niklas Zennstrom, het duo dat de wereld Skype en Kazaa heeft geschonken, hebben hun nieuwe online videodienst 'Joost' gedoopt. De naam heeft geen betekenis. Friis en Zennstrom vonden de naam gewoon leuk klinken. Joostwas voorheen bekend onder de codenaam ‘The Venice Project'.
Joost biedt studio's en andere aanbieders van hoge-kwaliteit video een goedkope en veilige manier van distributie. Net als met hun eerdere projecten Skype en Kazaa, zullen Friis en Zennstrom voor de videodienst gebruikmaken van peer-to-peertechnologie.

Het unieke aan Joost is dat het veel beter dan zijn concurrenten de ervaring van het televisiekijken nabootst. Door middel van een menu kan de gebruiker door op een link te klikken door de kanalen heen zappen. Net als bij TiVo kan de gebruiker content bekijken zonder afhankelijk te zijn van het tijdstip waarop het uitgezonden wordt. De gebruiker kan ook vooruit en achteruit spoelen in een televisieprogramma. De televisieprogramma's worden fullscreen uitgezonden.

Joost wil inkomsten binnenhalen via advertenties. De dienst zal internetadvertenties tonen die lijken op de traditionele televisie-commercials omdat televisiekijkers dit gewend zijn.

Ondanks de goede naam van zijn oprichters in de internetwereld moet Joost flink opboksen tegen andere videodistributie-platformen, waaronder de krachtpatsers YouTube en iTunes. Ook BitTorrent is een directe concurrent van Joost omdat het net als Joost zijn peer-to-peertechnologie aan de man wil brengen bij de grote internetvideobedrijven. Maar dat is nog niet alles. Concurrentie komt ook van het groeiende aantal websites dat filmkanalen aanbiedt zonder toestemming van de originele eigenaren. Maar het echte probleem voor Joost zijn niet de vele concurrenten. Joost heeft nog steeds geen deal gesloten met een belangrijke film- of televisieproducent.

Op http://www.joost.com/ kunt u uzelf aanmelden als beta-tester.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie