abonneren

Back-up maken geen prioriteit voor meeste Nederlanders

Verzekeraar FTBO heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het grootste deel van de Nederlande computergebruikers hun data niet of nauwelijks tegen verlies beschermen.Driekwart van de 1200 ondervraagden maakt wel eens een back-up van persoonlijke bestanden. Hier gaat het vaak om privé-foto's en e-mailberichten. Bij de helft van de ondervraagden gebeurt het maken van back-ups dan ongeveer een half keer per jaar sporadisch: bijna niemand maakt op regematlige basis een goede back-up van bestanden.

De meeste gebruikers komen er pas te laat achter dat ze vaker een back-up hadden moeten maken: bijvoorbeeld wanneer Windows is gecrasht en het hele systeem opnieuw wordt geïinstalleerd.

Vier op de tien respondenten geeft aan de gegevens op te slaan op een externe usb-stick of harde schijf. Vaak worden deze datadragers echter vlakbij de computer bewaard, waardoor bij een eventuele brand deze alsnog verloren gaan.

Marketing manager Stehmann van FTBO pleit voor een landelijk offensief om consumenten meer bewust te maken digitale bestanden te beschermen. Het bedrijf komt daarom met een digitale inboedelverzekering. Consumenten bepalen hierbij zelf welke gegevens terecht komen en opgeslagen worden in de persoonlijke 'digitale box'. Aanspraak op de verzekering en daarmee toegang tot de gegevens is er in geval van schade. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld brand, diefstal, waterschade of bij een beschadiging aan de computer door een virus of een systeemcrash. De 'digitale box' kent een persoonlijk account, dat is beveiligd met een encrypted (gecodeerde) sleutel. Niemand kan er bij, behalve de verzekerde.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie