abonneren

Baas Mozilla boos op Apple over stiekeme Safari-update

John Lilly, de baas van Mozilla, heeft een appeltje te schillen met Steve Jobs. Apple distribueert de Windows-versie van zijn Safari-browser via een routine update van iTunes. Volgens Lilly lijkt de manier waarop Apple zijn Safari-browser verspreidt op die van malware.Lilly is vooral niet te spreken over Apple's beslissing om Safari automatisch te installeren. iTunes-gebruikers moeten aangeven tijdens de installatie van de iTunes-update dat ze niet Safari ook willen installeren.
Gebruikers die niet precies weten wat ze doen of even niet goed opletten, worden dus ongevraagd opgescheept met Safari. Volgens Lilly ondermijnt deze manier om software te verspreiden de vertrouwensband tussen een bedrijf en zijn klanten. "Dit is slecht - niet alleen voor Apple, maar voor de veiligheid van het hele internet", aldus Lilly.

Safari zit in de meest recente batch updates voor Windows iTunes die verspreid wordt via Apple Software Update. Deze geeft aan dat Safari updates nodig heeft ook al is de browser niet geïnstalleerd. Onoplettende gebruikers worden zo misleid om Safari te installeren. "Apple heeft het gebruikers erg gemakkelijk gemaakt - zelf als default - om software te installeren waar ze niet om hebben gevraagd, en die ze misschien niet eens willen," aldus Lilly. "Dit is verkeerd en komt dicht in de buurt van hoe malware verspreid wordt."

De reden dat Lilly zo hard uithaalt naar Apple kan ook komen doordat hij bang is dat een standaard geïnstalleerde Safari-browser marktaandeel kan wegsnoepen van zijn Firefox-browser. Indien een groot aantal mensen via Safari de zoekdienst van Google gebruiken om te zoeken en niet via Firefox kan Mozilla miljoenen dollars aan inkomsten mislopen.

Apple liet afgelopen zomer al doorschemeren dat het iTunes ging gebruiken om Safari's dalende marktaandeel van vijf procent nieuw leven in te blazen. Volgens Steve Jobs wordt de Windows-versie van iTunes meer dan 500.000 keer per dag gedownload.


Bron: John's Blog

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: