Automobilisten verward en afgeleid door gps-systeem

TomTom mag ons graag doen geloven dat autorijden met een navigatiesysteem veel veiliger is. Maar volgens een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk raken gebruikers de weg kwijt, komen ze te laat op afspraken en maken overtredingen.Het blijkt uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij Direct Line. Twee procent van de 2.000 ondervraagde personen zegt dat ze door het GPS-systeem bij een ongeluk of bijna-aanrijding betrokken raakten. Uit het onderzoek blijkt ook dat navigatiesystemen mensen afleiden en in verwarring brengen.
Ze zetten bovendien aan tot onveilig rijgedrag. Ongeveer eenvijfde deel zegt dat ze door het systeem aarzelen op drukke straten, 18 procent zegt dat ze minder bewust zijn van wat er om hen heen gebeurt, 11 procent raakte de concentratie tijdens het autorijden kwijt en 10 procent maakte door het navigatiesysteem een gevaarlijke of verboden manoeuvre. Eenderde van de navigatiegebruikers zegt dat het gps-systeem ze onzeker maakt of in verwarring brengt.

Volgens Direct Line zijn er 14,83 miljoen navigatiegebruikers in het Verenigd Koninkrijk. Dat is bijna de helft van het totale aantal van 33,7 miljoen automobilisten. Als de cijfers kloppen, dan rijden er 5,3 miljoen verwarde automobilisten op de weg.

Een TNO-onderzoek dat in opdracht van onder andere TomTom en Delta Lloyd is gedaan, beweert juist het tegendeel: autorijden met een navigatiesysteem zou in dat onderzoek juist een positieve invloed op de verkeersveiligheid hebben.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: