abonneren

Audio en video komen niet in html5-standaard

Eén van de revolutionaire kenmerken van html5 is de mogelijkheid met audio en video om te gaan zonder hier speciale plugins voor nodig te hebben... of toch niet. De nieuwe mogelijkheden hebben het namelijk niet tot de officiële specificatie geschopt.Html5, dat opgesteld wordt door het W3C, wordt ontdaan van zijn nieuwe audio- en videotags. Het W3C geeft als reden dat ontwikkelaars het niet eens kunnen worden over de codecs die standaard ondersteund moeten worden.
Het W3C claimt dat er geen één geschikte codec is die alle leveranciers willen implementeren en leveren, dus worden de tags nu uit de officiële specificaties geschrapt.

Om dit te verduidelijken: Google heeft H.264 en Ogg Theora in Chrome geïmplementeerd, maar wil de licentie voor H.264 niet geven aan de ontwikkelaars van Chromium. Apple weigert gebruik te maken van Ogg Theora, omdat het bedrijf vindt dat er geen hardwareondersteuning voor dit formaat is. Apple ziet liever het eigen QuickTime als standaardcodec. Opera en Mozilla zijn in principe voor het gebruik van H.264, maar lopen beiden tegen problemen met de licenties aan. Opera vindt H.264 te duur, Mozilla mag H.264 niet beschikbaar stellen voor third-parties die Firefox als basis voor hun browser gebruiken. Microsoft houdt zich helemaal stil over de nieuwe audio- en videotags.

Voorlopig blijft het dus noodzakelijk om plugins te installeren om audio- en videocontent af te spelen. Vooral Adobe zal hier blij om zijn: de multimediafunctionaliteit van html5 was een mogelijke bedreiging voor het Flash-formaat.

Webwereld

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord