abonneren

ATI R600 = ATI Radeon X2000-serie

Inmiddels beginnen er steeds meer concrete details over ATI's R600 op het internet uit te lekken. Zo verschijnen er vier verschillende variaties van de R600-chipset, zodat partners zelf kunnen kiezen welke variatie het best bij hun kaart past.Deze aanpak is wezenlijk verschillend van die van nVidia.
nVidia stuurt alle partners een referentiebord waarbij alleen nog een fabrikantsticker op de cooler geplakt hoeft te worden. ATI wil zijn partners meer keuze bieden en komt met verschillende boarddesigns. De designs zullen verschillende namen dragen, maar deze zullen allemaal binnen de X2000-serie vallen. Op roadmaps van ATI/AMD zijn in ieder geval namen als de X2200 en X2400 te zien.

Ook is er meer bekend van de specs van de highend R600. Het beste model krijgt de XTX-benaming mee, is voorzien van 1 GB aan gddr4-geheugen van Samsung dat op 2.4 GHz (1.2 GHz ddr) draait, heeft een 512-bit bus en haalt daarmee een bandbreedte van 153.6 GB/s. Dat is bijna tweemaal zoveel als nVidia's 8800 GTX, die een bandbreedte van 86.4 GB/s haalt.

Een XT-uitvoering komt ook op de markt en zal iets langzamer draaien dan de XTX-variant. De kaart is daarmee wel kleiner dan de XTX. De XT is wederom voorzien van 1 GB aan gddr4, alhoewel de kans groot is dat er ook een 512 MB-uitvoering op de planning staat.

Vlak onder de XT wordt de XL geplaatst. Ook hier hebben we te maken met gddr4-geheugen. De kaart is vooral bedoeld voor multimedia-fanaten: boardpartners zullen deze kaart gaan gebruiken voor speciale 'vivo'-varianten.

De kleinste uitvoering is vooralsnog de GT. Dit product is voorzien van gddr3-geheugen en kan met zowel 1 als 2 GB aan geheugen uitgerust worden. Daarmee lijkt de GT ook de basis voor eventuele professionele kaarten te gaan worden (de FireGL-serie).

Wat verder het vermelden waard is, is dat de XT, de XL en de GT van een nieuwe powerconnector voorzien worden. Deze 8-pins connector is de reden dat de kaarten relatief klein gehouden kunnen worden. Uiteraard levert ATI adapters. De XTX-topkaart moet met twee normale 6-pins aansluitingen gevoed worden.

The Inquirer

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie