abonneren

ATI: 'Partners mogen altijd eigen ontwerp maken'

ATI staat het zijn partners altijd toe een eigen ontwerp te gebruiken als het gaat om grafische kaarten. Dit geldt dus ook voor de highend-lijn. Zo heeft Sapphire een groot aantal topmodellen die niet onder supervisie van ATI gemaakt zijn. Deze houding is radicaal verschillend van nVidia.nVidia staat het de laatste jaren zijn partners niet toe zelf highend-kaarten te produceren: het verkoopt kant-en-klare grafische kaarten, waar partners alleen de sticker en koeler van mogen vervangen.
ATI verkoopt deze kant-en-klare kaarten ook, maar verkoopt eveneens de losse chips, zodat partners voor een eigen, afwijkend ontwerp kunnen kiezen.

Het voordeel van de verkoop van complete kaarten (reference designs) is dat partners onmiddelijk modellen in de winkelschappen kunnen leggen, zonder eerst veel geld en tijd te besteden aan r&d. Vooral bij highend-kaarten, die niet in grote getalen over de toonbank gaan, is het ontwerpen van een eigen bord voor kleine partners een té dure aangelegenheid.

Sommige partners kiezen er echter wel voor kaarten aan te passen aan performance of juist kostenefficiëntie, zoals Sapphire en Asus. De Sapphire-kaarten zijn over het algemeen een stuk koeler dan het referentieontwerp, dankzij een gewijzigd stroomschema en speciale koelmethoden.

Hoe lang nVidia vast denkt te houden aan zijn stricte beleid is niet duidelijk, maar hoe meer partners overstappen op ATI, hoe eerder het bedrijf gedwongen zal worden een losser beleid te gaan voeren.

X-bit Labs

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie